Radovi i osobni predmeti slikara Ivana Lackovića Croate

18.06.2018.

14:18

Autor: V.M./P.P.M./HRT

-

-

Foto: - / -

U galeriji Dvorca Trakošćan izloženo je 50-ak slika izrađenih različitim tehnikama te osobni predmeti Ivana Lackovića Croate, istaknutoga hrvatskog likovnog umjetnika.
U galeriji Dvorca Trakošćan izloženo je 50-ak slika izrađenih različitim tehnikama te osobni predmeti Ivana Lackovića Croate, istaknutoga hrvatskog likovnog umjetnika.

Posjetitelji sada imaju mogućnost otkriti nikad viđene radove tog majstora hrvatske naive koji je preferirao slikati na staklu, ali je uz to bio i odličan crtač - i sve to zahvaljujući zbirci Vladimira Malogorskog.

Podno dvorca koji priča o povijesti hrvatskog plemstva, u galeriji su predstavljeni radovi "čuda u čudu hrvatske naivne umjetnosti", kako je Ivana Lackovića Croatu nazvao Josip Depolo.

On je zapravo bio jedna posebna, izdvojena ličnost u svijetu naivnog slikarstva jer on nije pripadao nikome. On je stvorio jedan svoj poseban svijet. Niti je pripadao zagorskom krugu niti hlebinskom, dakle, on se uvijek kretao unutar nekih svojih gabarita,  kaže voditelj Zbirke Malogorski Davor Kraš.

U pronalaženju vlastitog slikarskog puta svestranom je Lackoviću Croati pomogao Krsto Hegedušić. Odražavajući dobrohotnu osobnost, 50-ak radova odiše mirom i bajkovitim sjetnim ozračjem u prizorima godišnjih doba, posebice zime te prirode i sela, u crtežima, grafikama.

Naravno, karakteristika svakog naivca je ulje na staklu, iako se konkretno za Lackovića općenito misli i vjeruje da je on najbolji crtač čitave svjetske naivne umjetnosti, što se može tu lijepo vidjeti na nekoliko reprezentativnih crteža,  dodao je Kraš.

Izloženi su radovi iz različitih razdoblja stvaralaštva: od 50-ih godina, kada se zbog nestašice crtalo s obje strane papira - s jedne je strane crtao osnovac, s druge slikar Croata, pa do posljednjeg djela umjetnika prije smrti 2004. godine.

Lacković je izlagao u Parizu, a Francuzima je teško je bilo izgovoriti Lacković, pa su ga oslovljavali s Croata - i onda je on zadržao taj nadimak,  podsjeća kolekcionar Vladimir Malogorski.

Svjetlo koje rastjeruje mrak te otvara putove i mogućnosti, središnji motiv stvaralaštva Lackovića Croate, može se doživjeti u Galeriji Dvor Trakošćan sve do kraja rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!