09:16 / 09.02.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT/Hina

Raskošna 'La Traviata' pod epidemiološkim mjerama - na sceni i u režiji

La Traviata, Rijeka

La Traviata, Rijeka

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Slavna Verdijeva ‘La Traviata’ sinoć je premijerno izvedena na pozornici HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Zahvaljujući kreativnim rješenjima, opera se već prije vratila na riječki kazališni program, uz poštovanje aktualnih epidemioloških mjera, no ovaj put učinjen je korak više - protuepidemijske mjere izravno ulaze u režijski i senografski koncept predstave, koja postaje tragedija nemogućnosti bliskosti.

Orkestar na pozornici, zbor reduciran na samo osam članova, gudači pod maskama, pleksiglas između solista, publika u ložama - tako izgleda Verdijeva 'La Traviata' u svom anti-Covid izdanju, no ne samo da je jedna od najslavnijih opera neuobičajena, već su u riječkom kazalištu osmislili predstavu koja tematizira protuepidemijske mjere - ekipa Vijesti iz kulture provjerila je kako izgleda operna premijera pod zaštitnim mjerama u gledalištu, ali i na pozornici i u režiji:


- Socijalna distanca, rizik bliskosti, tragična smrt u osami, borba za život teme su koje su dio naše svakodnevice, kaže redatelj i dramaturg, intendant HNK Rijeka Marin Blažević.


U tim potpuno drugačijim uvjetima, glavne uloge tumači omiljeni romantični par riječke Opere - prvaci Anamarija Knego i Aljaž Farasin.

Anamarija Knego i Aljaž Farasin

Anamarija Knego i Aljaž Farasin

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Za mene je kao prvo posebna jer pod tim uvjetima uspijevamo izvesti ovu predstavu, uostalom meni je to jedna među tri najdraže uloge, ističe Aljaž Farasin, prvak HNK Ivana pl. Zajca.


Uloga Violette je među najzahtjevnijima u sopranskom repertoaru: Izazovno, ludo izazovno, ali ja volim izazove. Prilagodit ću se svemu i svačemu samo da to opstane i jako sam ponosna na svakog gledatelja koji dođe i posveti malo vremena nama, napominje Anamarija Knego, prvakinja HNK Ivana pl. Zajca.


A da su gledatelji upravo to odlučili pokazuje unaprijed rasprodana premijera, ali i repriza 13. veljače. Stoga Verdijevo remek djelo, pod ravnanjem dirigenta simfonijskog orkestra Valentina Egela, još jednom podsjeća da je ljubav nezaustavljiva, a glazba - i u ovim izazovnim pandemijskim vremenima - nezamjenjiva.

La Traviata

La Traviata

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Treba spomenuti i da u ulozi Giorgia Germonta na riječkoj sceni gostuje Kevin Greenlaw. Scenografiju te oblikovanje svjetla zajednički potpisuju Alan Vukelić i Marin Blažević, a kostimografiju Sandra Dekanić.


'La Traviata' je jedna od najomiljenijih i najizvođenijih opera na svim pozornicama. Libreto je napisao Francesco Maria Piave na temelju drame Alexandre Dumasa mlađeg koju je ovaj sam priredio prema svojem romanu 'Dama s kamelijama' . Praizvedena je 6. ožujka 1853. u opernoj kući La Fenice u Veneciji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!