Rasprodane izvedbe premijernog ‘Vježbanja života - drugi put’

19.06.2020.

19:30

Autor: Ivana Perić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Trideset godina nakon kultne predstave ‘Vježbanje života’ Nedjeljka Fabrija, riječki HNK je za sljedeći tjedan najavio premijeru ‘Vježbanje života - drugi put’ za koju su ulaznice već rasprodane.
Trideset godina nakon kultne predstave ‘Vježbanje života’ Nedjeljka Fabrija, riječki HNK je za sljedeći tjedan najavio premijeru ‘Vježbanje života - drugi put’ za koju su ulaznice već rasprodane.

Predstava ‘Vježbanje života - drugi put’ u režiji Marina Blaževića, koja je svojevrsni hommage istoimenom djelu Nedjeljka Fabrija, u riječkom će HNK biti premijerno izvedena sljedeći tjedan.

S obzirom na to da je premijera trebala biti u ožujku, no zbog epidemije je odgođena - riječka publika nestrpljivo očekuje ovu predstavu za koju su sve ulaznice već rasprodane.

Tri desetljeća poslije; ista pozornica, stara i nova imena - 'Vježbanje života - drugi dio' nije obnova ni rekonstrukcija kultne predstave Darka Gašparovića i Nedjeljka Fabrija, koja je odigrana čak 86 puta pred prepunim Zajcom, već ista priča o Rijeci s perspektivom današnjeg vremena. Ukratko - izazov s kojim se valjalo uhvatiti u koštac.

- Onog trenutka kad vam je jasno što želite i kad imate ključ za čitanje romana odnosno dramatizaciju i režiju onda je sve lako. Izazov je velik , odgovornost još veća, ima onih koji su već izvukli mačeve, ali meni je utoliko zabavnije, kaže redatelj Blažević

U predstavi je više od 30 glumaca, a uz članove Riječkog kazališta mladih 'Kamov' i članove zbora Opere, na sceni će biti gotovo 100 izvođača. Velik je teret na mladim glumcima, kao što je u izvornom obliku bio na prekaljenim glumačkim imenima.

- Treba u kraćem obujmu iznijeti tu težinu uloge i svu kompleksnost lika tako da je izazov, ali i iskustvo jer sam imamo priliku radit s glumcima koji su bili u originalnoj postavi, priča glumac Edi Čelić koji nastupa u ulozi Lucijana.

Neva Rošić, Zrinka Kolak Fabijan i Olivera Baljak igrat će uloge kao i u prvoj verziji, ili će poput Mire Furlan nastupiti i pod svojim imenom.

- Naša scenska lica gradimo postepeno, iz predstave u predstavu se te uloge zaokružuju, ali kad se osvrnem na Mamu Floru koju sam igrala pred 30 godina i Galiciju, bile smo vršnjaci, naravno da sam imala drugi odnos prema mami Flori, ali i prema svom partneru, prisjeća se glumica Olivera Baljak.

Predstava je postavljena u sklopu programskog pravca 'Doba moći' EPK Rijeka 2020, a zajedničko je i ravnopravno djelo Hrvatske i Talijanske drame riječkoga HNK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!