10:47 / 22.07.2021.

Autor: V.M./HRT

Rasprodane sve izvedbe "Hamleta" na Lovrjencu

"Hamlet"

"Hamlet"

Foto: Marko Ercegović / Dubrovačke ljetne igre

Nagrađivana produkcija jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara, „Hamlet“ Williama Shakespearea u režiji Paola Magellija i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla predvođenog Franom Maškovićem u ulozi danskog kraljevića, izveden je sinoć, 21. Srpnja, na tvrđavi Lovrjenac. Predstava je na programu do 24. srpnja, a ulaznice za sve izvedbe su rasprodane, objavila je direkcija Igara.

Nakon pandemijom uzrokovane pauze, na 72. Igre vratila se predstava koju je publika željno iščekivala što je potvrdio veliki interes za ulaznicama i rasprodana gledališta. 


- Tijekom sinoćnje dvosatne izvedbe predstava je zaokupila i oduševila sve prisutne pa se na uvijek očaravajućem dubrovačkom Elsinoreu gromoglasni pljesak na kraju predstave nadjačavao s burom, stoji u objavi festivalske direkcije.


„Hamlet“ igra ponovno večeras, 22. srpnja, te 23. i 24. srpnja s početkom u 21.30 sati na tvrđavi Lovrjenac, a ulaznice za sve izvedbe "Hamleta" na 72. Igrama su rasprodane.

"Hamlet"

"Hamlet"

Foto: Marko Ercegović / Dubrovačke ljetne igre

Paolo Magelli redatelj je više antologijskih dramskih ostvarenja kroz desetljeća Dubrovačkih ljetnih igara.


- U svojoj je karijeri čak dvanaest puta odbio postaviti „Hamleta“, da bi se na koncu toga prihvatio 2019. godine za obljetničku 70. festivalsku sezonu te predstavivši Hamleta kao intelektualca 21. stoljeća učinio ovaj dramski klasik nikad aktualnijim, ističu iz Dubrovačkih ljetnih igara. 


Adaptaciju i dramaturgiju prema prijevodu Vladimira Gerića potpisala je Željka Udovičić Pleština, scenograf je Lorenzo Banci, kostimograf Leo Kulaš, glazbu je potpisao Ljupče Konstantinov, video projekcije Ivan Marušić Klif, a oblikovanje svjetla Aleksandar Čavlek, dok je s glumcima mačevanje uvježbao Lovro Buva. Asistenti autorskog tima su Tamara Damjanović, Ana Fucijaš i Miran Brautović, a inspicijent je Roko Grbin.


- Prvog Dubrovačkog Hamleta igra sjajni Frano Mašković koji ni na trenutak ne gubi energiju u ovoj zahtjevnoj izvedbi, baš kao ni ostatak Festivalskog dramskog ansambla kojeg čine: Milan Pleština u ulozi kralja, Polonije Nikša Butijer, Horacije Ermin Bravo, Ugo Korani koji je zamijenio Ivana Colarića u ulozi Laerta, Enes Vejzović Rosencrantz, Pjer Meničanin kao Guildenstern, Fortinbras Ranko Zidarić, Hamletova majka Gertruda Nina Violić, Ofelija Anđela Ramljak te u ostalim ulogama glumaca, vojnika, grobara Hrvojka Begović, Domagoj Janković, Matija Čigir, Bernard Tomić, Karlo Mrkša i Pavle Vrkljan, stoji u objavi Dubrovačkih ljetnih igara.

"Hamlet"

"Hamlet"

Foto: Marko Ercegović / Dubrovačke ljetne igre

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!