11:54 / 16.12.2019.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/V.M./HRT

Rasprodani Verdijev ‘Rekvijem’ u spomen na maestra Šuteja

Vjekoslav Šutej (arhivska fotografija: Marko Prpić/PIXSELL)

Vjekoslav Šutej (arhivska fotografija: Marko Prpić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U spomen na proslavljenog hrvatskog dirigenta Vjekoslava Šuteja, u povodu desete godišnjice njegove smrti, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izveden ‘Rekvijem’ Giuseppea Verdija.
U spomen na proslavljenog hrvatskog dirigenta Vjekoslava Šuteja, u povodu desete godišnjice njegove smrti, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izveden ‘Rekvijem’ Giuseppea Verdija.

Za tu posebnu izvedbu jednog od najvažnijih djela klasične glazbene umjetnosti uopće, koja je bila priređena u subotu, 14. prosinca, ulaznice su bile rasprodane danima prije koncerta.

Sve što je mislio o duhovnoj glazbi jedan od najvećih opernih skladatelja svih vremena Giuseppe Verdi pretočio je u snažno, potresno i iznimno zahtjevno djelo koje je naslovio Messa da Requiem.

Otkada je prije 145 godina praizvedeno, na prvu godišnjicu smrti talijanskog književnika Alessandra Manzonija, postalo je jedno od najizvođenijih misa za pokojnike na svim svjetskim pozornicama i koncertnim dvoranama.

Upravo to djelo veliki Vjekoslav Šutej veoma je volio i dirigirao ga je s mnogim svjetskim ansamblima i solistima, a u povodu spomena na maestra Šuteja sada je to učinio njegov učenik, ugledni dirigent s münchenskom adresom Ivan Repušić.

- To je djelo koje se ne veže samo za njega, nego veže i mene s njim, zato što smo neposredno nakon njegove smrti održali in memoriam koncert upravo tog Verdijevog djela 2010. godine. Evo sad gotovo deset godina nakon toga izvodimo ga s uglednom velikom međunarodnom podjelom na čelu s Krasimirom Stojanovom koja je s njim mnogo pjevala u bečkoj operi, rekao je Repušić.

Za sopranisticu Krasimiru Stojanovu taj je koncert bio doista poseban: Mislim da je izbor djela sjajno pogođen za ovu priliku u kojoj se sjećamo Điđija. Mislim da bi ga i on sam izabrao. Radila sam s njim jako puno, sjajno smo se slagali, no ono po čemu je on za mene bio poseban je njegova ljudskost. Bio je veliki umjetnik i divan čovjek, poručila je Sojanova.

Siriščević: 'Nismo imali puno izbora - to je pravo djelo'

Ravnatelj Dvorane Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević ističe da je Verdijev 'Rekvijem' jedno od najvećih djela sakralne glazbe uopće: Neki kažu, ali to mi zvuči kao mala rugalica za Verdija, da je to njegova najljepša opera. To je naprosto jedno od najljepših sakralnih djela ikad napisanih i jedno od najljepših djela koje je Verdi napisao. Điđi je obožavao to djelo, puno puta ga je dirigirao i kad sam s maestrom Ivanom Repušićem razgovarao o tome što, nismo imali puno izbora - to je pravo djelo, rekao je Sirišćević.

Maestralno djelo u sedam stavaka izvodili su Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor ‘Ivan Goran Kovačić’ te Zbor Opere zagrebačkog HNK uz soliste svjetskoga glasa Tomislava Mužeka, Marka Mimicu, Elenu Židkovu i Krasimiru Stojanovu.

Kao što bez velikih skladatelja poput Giuseppea Verdija ne bi bilo remekdjela kao što je Rekvijem, tako bi i povijest svjetske glazbene scene bila siromašnija i manje kreativna i dinamična bez neponovljive karizme lika i djela maestra Vjekoslava Šuteja.

'Za Điđija' 22. prosinca u Splitu

Koncertom opernih arija i zborova nazvanim 'Za Điđija', koji će se održati na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split 22. prosinca, i splitski će se teatar prisjetiti maestra Vjekoslava Šuteja.

Orkestrom i Zborom HNK Split te solistima ravnat će maestro Ivan Repušića kao solisti nastupit će Šutejev česti suradnik i veliki prijatelj, glasoviti meksički tenor i jedan od najistaknutijih svjetskih opernih pjevača Ramón Vargas te jedan od najtraženijih verdijanskih baritona našeg vremena George Petean.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!