17:30 / 29.03.2018.

Autor: V.M./Hina

Ravnatelj HAVC-a Rafaelić o podržanim filmskim projektima

Daniel Rafaelić

Daniel Rafaelić

Foto: - / -

Od pet podržanih dugometražnih filmskih projekata čak će tri biti debitantski filmovi – odlučilo je Hrvatsko audiovizualno vijeće, čije je odluke za HRT komentirao ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić.
Od pet podržanih dugometražnih filmskih projekata čak će tri biti debitantski filmovi – odlučilo je Hrvatsko audiovizualno vijeće.

Na Javni poziv za poticanje proizvodnje dugometražnih igranih filmova stiglo je 45 prijava, a sredstva su odobrena za pet projekata u ukupnom iznosu od 11.800.000 kuna.

Među njima su tri debitantska projekta: 'Garbura' Josipa Žuvana, igrano-animirani film 'Kućna prašina' Nine Violić i 'Sigurno mjesto' Juraja Lerotića. Potpora je još odobrena i projektu 'Bischofshofen' Igora Mirkovića te dokumentarno-igranom filmu 'Što da se radi?' Gorana Devića.

Gostujući i Vijestima iz kulture ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Daniel Rafaelić komentirao je rezultate, ali i neke od prioriteta centra za ovu godinu:


Od 39 prijava, sredstva su odobrena za četiri projekta kratkometražnih igranih filmova, u ukupnom iznosu od 1.090.000 kuna. Na Javni poziv za poticanje proizvodnje dugometražnih i kratkometražnih dokumentarnih filmova stigle su ukupno 62 prijave, a sredstva su odobrena za sedam projekata u ukupnom iznosu od 1.980.000 kuna. Od deset prijavljenih eksperimentalnih filmova sredstva su odobrena za četiri projekta u ukupnom iznosu od 450.000 kuna.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 93. sjednici odlučivalo je u sastavu Zrinko Ogresta, Branko Schmidt, Lado Skorin, Branko Matutinović, Matko Burić, Damir Vujinović, Dinko Majcen, Nikola Francetić, Silvestar Kolbas i Josip Popovac.

Odluku o sufinanciranju donijelo je po prijedlozima Umjetničkog vijeća, u čijem su radu sudjelovali Sanja Kovačević, Mirna Belina, Jelena Paljan, Tomislav Šakić, Miroslav Sikavica, Neven Hitrec, Pavo Marinković i Mario Kikaš.

Cjelokupni rezultati dostupni su na stranicama HAVC-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!