Ramón Gener: Opera je svijet vrijedan življenja!

27.09.2022.

20:32

Autor: HRT

Jana Haluza i Ramón Gener

Jana Haluza i Ramón Gener

Foto: Art á la carte / HRT

- Ovo je moj rodni grad i moje matično kazalište. Da, sve je počelo ovdje!, kaže svestrani umjetnik Ramón Gener u ekskluzivnom razgovoru za HTV-ovu emisiju Art á la carte vođenom ovoga mjeseca ispred zgrade Velikog kazališta Liceu na glavnoj barcelonskoj ulici La Rambla. Pjevač, pijanist, pisac i humanist, čiji ćemo popularni serijal "Ovo je opera" ponovno početi prikazivati od nedjelje 2. listopada na Trećem programu HTV-a, tom je prilikom našoj novinarki i urednici Jani Haluzi otkrio kako je započeo s radom na seriji, što je čini specifičnom te koliko je dubok i sveobuhvatan njegov vlastiti doživljaj opere.  

Ramón Gener

Ramón Gener

Foto: Art á la carte / HRT

Gener je pravi komunikator glazbe koji spomenutim ciklusom popularizira operu diljem svijeta te znanstvenim analizama ulazi i u najdublju problematiku glazbenih i socioloških elemenata žanra. Raditi seriju komentara o operi počeo je, kaže, zbog želje da podijeli s drugima ono što voli.

- A to je radost fantastičnog svijeta opere koji je vrijedan življenja i otkrivanja!, ističe Gener pritom naglašavajući kako je najveća osobitost serije u njegovu netradicionalnom pristupanju ljudima koji nemaju nikakve veze s operom.  

Jana Haluza i Ramón Gener

Jana Haluza i Ramón Gener

Foto: Art á la carte / HRT

- Ona je namijenjena svima. Onima koji već vole i poznaju operu, ali osobito onima koji misle kako opera nije za njih. Ja im samo otvaram vrata i pozivam ih da uđu: "Uđite! Ovo je predivan svijet, nešto osobito!" Jer opera se ne svodi samo na glazbu, pjevanje i kazalište. Ona je znatno više! Opera govori o nama, o ljudima, o tome tko smo, odakle smo došli, gdje smo sada te kamo idemo.

Dodaje i da ona u isto vrijeme odgovara na važna pitanja s kojima se susrećemo u životu pa je stoga mišljenja kako nije teško pozvati na operu i osobe koje je ne vole.  

Ramón Gener

Ramón Gener

Foto: Art á la carte / HRT

- Naprotiv, mislim da je to vrlo jednostavno. Jer opera govori o osjećajima pa i ja nastojim ljudima približiti operu preko osjećaja. Svi smo mi sposobni osjećati tugu, ljubav, ljubomoru... A ako ste sposobni osjećati, sposobni ste i uživati u operi. U njoj i jest riječ o osjećajima i o tome tko smo, smatra Gener. 

video thumb

U seriji povezuje sadašnje doba s prošlošću, s pričama unutar samih opera i sa skladateljima, pronalazeći pritom analogne osobe u današnjici. Čini to, kaže, jer različita razdoblja nisu imala utjecaja na mijenu suštine ljudi.

- Mi smo jednaki. Glazba je skladana možda prije 100, 200, 300, pa i 400 godina, ali njezina poruka vrijedila je onda kao što vrijedi i danas. Promijenile su se tehnologije, ali to su samo načini odašiljanja poruke. No to nije važno. Važna je sama poruka, a ona je i danas onakva kakva je bila prije 200-400 godina, smatra.

Jana Haluza i Ramón Gener

Jana Haluza i Ramón Gener

Foto: Art á la carte / HRT

Gener, rođen u gradu koji obožava operu, u svome je radu prije svega predan strasti.

- Strast je nadasve važna kako bih pristupio ljudima i rekao im: "Ovo morate otkriti jer ćete u suprotnome požaliti. A to je nedopustivo! Morate to upoznati!"

Upoznajte operu u 30-dijelnom serijalu "Ovo je opera" Ramóna Genera, čiji je prvi nastavak na rasporedu već ove nedjelje 2. listopada u 16 sati na Trećem programu HTV-a kao i na multimedijskoj usluzi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!