11:42 / 13.06.2019.

Autor: Anja Cerar/V.M./HRT

Razotkriveni 'Sladoledari'

-

-

Foto: - / -

U Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu održana je još jedna u nizu tribina 'Razotkrivanje'. Gost je bio mladi pisac Ernest van der Kwast, čiji je nagrađivani roman 'Sladoledari' objavljen 2015., a u hrvatskom prijevodu ove godine.
U Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu održana je još jedna u nizu tribina 'Razotkrivanje'. Gost ovoga izdanja bio je mladi pisac Ernest van der Kwast, čiji je nagrađivani roman 'Sladoledari' objavljen 2015., a u hrvatskom prijevodu ove godine.

Četvrti roman nizozemskog pisca, rođenog u Mumbaiju, bavi se životom crne ovce čuvene sladoledarske obitelji Talamini. Naime, stariji od dvojice braće, protagonist Giovanni Talamini, odlučio se baviti poezijom umjesto umjetnošću izrade sladoleda - čime je izdao svoju obitelj.

- Mislim da ima puno humora u mojim knjigama, ali priča je, na kraju, tragična priča o nemogućnosti postajanja onime tko zapravo jesi, jer najstariji sin zaista želi pobjeći od obiteljske tradicije i očekivanja čiji teret osjeća... To su te dvije silnice u romanu, objašnjava Ernest van der Kwast.

U Sladoledarima se susreću obiteljska saga, ljubavna priča i vodič kroz povijest izrade omiljenog deserta. Autor, pritom, često začudnim situacijama pristupa vrlo neposredno i duhovito.

- 'Sladoledari' Ernesta van der Kwasta su knjiga koja je, s jedne strane, užasno zabavna, užasno topla, ali s druge strane, u današnje vrijeme opisuje sve one duboke stvari koje nas, svakog od nas muče. On piše beskrajno lako, ali svaka rečenica je iscizelirana i uvijek probija jedan odličan humor, napominje urednik Seid Serdarević.

Od situacije u kojoj se osamdesetogodišnji Giuseppe, otac protagonista, zaljubljuje u slavnu bacačicu kladiva koju je vidio na televiziji, do teških trenutaka obiteljskih razočaranja - u romanu su zadržani humor i lakoća, čak i onda kad sladoled postane gorko-sladak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!