"Zahuktali zov Krke"

20:48 / 15.06.2022.

Autor: Petar Mikuličin/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Joško Čelar

Joško Čelar

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Najstariji aktivni šibenski novinar Joško Čelar predstavio je svoju prvu knjigu "Zahuktali zov Krke". Zbirka je to tekstova o prirodnim ljepotama Nacionalnog parka Krka koju je Čelar pisao gotovo šezdeset godina. Simbolično, riječ je o šezdesetom naslovu objavljenom u nakladi tog nacionalnog parka.

Davne 1963. napisao je prvi tekst o Krki. Prije nego će se lokalno izletište pretvoriti u svjetski poznati nacionalni park!

- S tadašnjim turističkim savezom išli smo na gornju Krku gledati prizore i snimanje filma Winnetou, rekao je Joško Čelar, autor knjige "Zahuktali zov Krke". 

Jedan je to od brojnih sačuvanih trenutaka vremena iz Čelarova pera i objektiva. Knjiga sadrži 51 članak.

- To je taj minuli rad koji nije bio ništa drugo nego ispunjavanje zadaća, zadataka koje sam radio svakodnevno. Ja sam posebno vezan za taj estuarij rijeke Krke, govori Joško. 

- Knjiga je doista jedno vrijedno svjedočanstvo i zahvala gospodinu Čelaru na svim ovim godinama koje je o Krki vrijedno i predano pisao, rekla je Katia Zupan, glasnogovornica NP Krka i urednica knjige "Zahuktali zov Krke".

Ova monografija demonstrira ljubav, predanost, ali i nepresušnu inspiraciju Čelara za 'dalmatinsku Niagaru'. 

- Teško je pronaći novinara, ne samo u nacionalnim, nego i svjetskim okvirima koji se punih 60 godina bavi jednom rijekom i piše o jednom prirodnom fenomenu, naglašava Marina Jurković, bivša novinarka i Čelarova kolegica.

- Da nije Joška, mnoga zdanja, mnoga zbivanja i mnogi ljudi vezani za Krku od Šibenika do Knina, bili bi ostali zaboravljeni, ističe Ivo Mikuličin, Čelarov novinarski kolega.

- I za sebe sam pomalo otkrivao detalje, koje do tada nisam vidio, koje nisam zapazio, rekao je Čelar.

Knjiga "Zahuktali zov Krke" suvremeno je i opremljena. Između ostalog, sadrži NFC čip s prijevodom na engleski jezik, pa je s pravom nazivaju i novim Krkinim suvenirom!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!