Reakcije na krizu u zagrebačkome HNK-u

23.12.2020.

10:20

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Nakon što je Radničko vijeće HNK Zagreb zatražilo je smjenu Uprave na čelu s intendanticom Dubravkom Vrgoč zbog navodnog nepoštovanja epidemioloških mjera u kazalištu, donosimo reakcije suprotstavljenih strana.
Radničko vijeće Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu zatražilo je smjenu Uprave na čelu s intendanticom Dubravkom Vrgoč zbog navodnog nepoštovanja epidemioloških mjera u kazalištu.

Optužbe pljušte na sve strane, a u kazalištu, koje je do daljnjeg zatvoreno za publiku, čeka se epilog.

Radničko vijeće HNK u novom otvorenom pismu traži, naime, od osnivača, Ministarstva kulture i medija i Gradskog ureda za kulturu da nakon niza propusta u provođenju epidemioloških mjera i podizanja kaznenih prijava  reagiraju.

Ovaj put traže ostavku cijele uprave HNK na čelu s intendanticom Dubravkom Vrgoč.

- Mi zaposlenici i umjetnici više ne želimo nastavak rada pod Upravom koja nas je svojim ignorantskim stavom i zastrašivanjem gurnula u potpuni kaos, stoji u pismu.

Sindikalni povjerenik zbora Opere Mario Bokun za Vijesti iz kulture izjavio je da se u takvoj atmosferi više se ne može raditi: Povjerenje u upravu je izgubljeno i jedino je rješenje smijeniti upravu, poručio je Bokun.
Sindikalni povjerenici HNK traže smjenu intendantice Vrgoč Intendantica Dubravka Vrgoč ne želi komentirati ništa u vezi s tom  situacijom, dok se vodi pravni postupak, no cijeli slučaj komentirali su predstavnici Drame čijih je 29 članova dalo podršku intendantici.

- Mi kao ansambl, skupa s našom upravom, pokušavamo se ponašati jedni prema drugima zbilja krajnje odgovorno. Cijelo vrijeme imamo maske, cijelo vrijeme držimo razmak, igramo predstave, prije većih predstava se testiramo, testiramo se s vremena na vrijeme i u okviru proba, napominje prvakinja Drame Darija Lorenzi  Flatz.

Solistica Opere HNK Lana Kos smatra da svaka uprava, pa tako i HNK-a, u ovom trenutku proživljavala vrlo teške momente: Nikome od nas zaista nije jednostavno, ali život ide dalje, moramo se boriti, moramo postojati, istaknula je Kos.
Zataškava li HNK Zagreb slučajeve koronavirusa? Podsjetimo, prošli je tjedan ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek zatražila da joj se hitno dostave očitovanja vijeća, sindikata i intendantice, do danas ih, kaže, nije primila, a na pismo sindikata odgovara priopćenjem.

- Ministarstvo će pričekati  zatražena očitovanja nakon čega će o okolnostima prijave i daljnjim postupcima razgovarati s članovima Kazališnog vijeća i predstavnicima suosnivača Grada Zagreba, stoji u priopćenju.

Pročelnica za kulturu grada Zagreba Milana Vuković Runjić u telefonskom razgovoru kaže da ne može komentirati pismo koje službeno nije primila, a na osnovu natpisa u medijima ne želi govoriti o cijelom slučaju dok ne završi pravni postupak.

Koliko god je bilo teško doći do sugovornika o toj temi, za Vijesti iz kulture cijelu su situaciju komentirali i bivši ravnatelj zagrebačke Opere, dirigent Nikša Bareza te redatelj Paolo Magelli čije smo brojne predstave gledali u HNK:

- Žalim za pomanjkanjem dijaloga. Mislim da je umjesto konflikta trebalo uspostaviti dijalog svih grupacija. Takav dijalog bi sigurno doveo do rješenja. Isto tako, žalim da je u nekim izjavama i ministarstva i intendanture taj nivo nije bio onakav kakav bi se očekivao u jednoj ustanovi ovakvih kvaliteta i važnosti kao što je Hrvatsko narodno kazalište, smatra Nikša Bareza.

Paolo Magelli, pak, ne razumije zašto bi Dubravka Vrgoč trebala dati ostavku: Što je ona učinila, pitam se ja, što je protiv morala, zakona, etike kazališta... Sva kazališta na svijetu pokušavaju dalje živjeti. To mora biti. Što moramo raditi, ukinut kulturu sada, pita se Magelli.

Pogledajte reportažu Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!