"Realisti" najbolja predstava 29. Festivala glumca koji je završio u Vinkovcima

21.05.2022.

21:48

Autor: T.V./HRT/Hina

Vinkovci: Završio 29. Festival glumca

Vinkovci: Završio 29. Festival glumca

Foto: HRT / HRT

Dodjelom nagrada i priznanja u Vinkovcima je u subotu završio 29. Festival glumca na kojemu je nagradom "Vanja Drach" za najbolju predstavu u cijelini nagrađena predstava "Realisti" autora Jure Karasa, u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba.

- Ovo je jedinstven festival u kojem je glumac centar svega. Usudio bih se reći da je Festival glumca najveći i najbolji dramski festival u Hrvatskoj. Dosegli smo zavidni novo izvrsnosti i na nama je da ga poboljšamo, ako je moguće, ocijenio je predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Ivica Pucar, uoči svečanosti dodjele nagrada u vinkovačkom Gradskom muzeju.

Nagrada "Fabijan Šovagović" za najboljeg glumca dodijeljena je Siniši Popoviću za ulogu Henrika u predstavi Kad svijeće dogore u režiji Branka Ivande i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Teatra Erato iz Zagreba i Hrvoju Kečkešu za ulogu Harpagona u predstavi Škrtac u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Nagrada "Fabijan Šovagović" za najbolju glumicu otišla je u ruke Linde Begonje za ulogu Frosine u predstavi Škrtac u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba i Nine Violić za ulogu Laure Lenbach u predstavi U agoniji u režiji Ivice Buljana i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Nagradom "Ivo Fici" za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina nagrađen je Domagoj Ivanković za ulogu u predstavi Realisti u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba i za ulogu Oca u predstavi Mala Frida u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.

Nagrada "Nada Subotić" za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina pripala je Dei Presečki za ulogu Matiaša Grabancijaša Dijaka u predstavi Matiaš Grabancijaš Dijak u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Dobitnica nagrade "Nevenka Filipović" za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade je Amanda Prenkaj za ulogu Male Fride u predstavi Mala Frida u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.

U konkurenciji za nagrade bilo je 19 predstava hrvatskih kazališta iz prošlogodišnje kazališne produkcije koje je, od 73 pristigle predstave na poziv HDDU, za festival odabrao ovogodišnji izbornik, kazališni, filmski i televizijski glumac Davor Svedružić.

Nagradu Festivalskog vijeća Ivo Gregurević" za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu dobio je glumac i pjesnik Enes Kišević, a nagradu "Zvonimir Torjanac" za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca nekadašnji vukovarsko-srijemski župan Matej Janković, za čijeg je mandata i ustanovljen Festival glumca.

Domaćin festivala bili su Grad Vinkovci i prvak Drame splitskog HNK-a Filip Radoš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!