12:38 / 12.03.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Recentni filmovi i klasici Zagreb filma na američkom festivalu

-

-

Foto: - / -

Zagreb film narednih mjeseci predstavlja svoje filmove na nekoliko međunarodnih festivala, među kojima je i američki festival animiranog filma Glas.
Zagreb film narednih mjeseci predstavlja svoje filmove na nekoliko međunarodnih festivala, među kojima je i američki festival animiranog filma Glas, u okviru kojega će se uz recentne naslove predstaviti i hrvatski animirani klasici.

Kako je najavljeno na stranicama festivala, koji se održava od 22. do 25 ožujka u Berkeleyu, taj će program gledatelje uvesti u osnove povijesno važnih kratkih animiranih filmova i autora slavne Zagrebačke škole crtanog filma, koja je, od pedesetih do početka osamdesetih bila među najzanimljivijima u svijetu.

U programu "Zagrebačka škola crtanog filma - nepotpuni uvod" prikazat će se filmovi "Premijera" Nikole Kostelca (1957.), Inspektor se vratio kući Vatroslava Mimice (1959.), Surogat Dušana Vukotića (1961.), Don Kihote Vlade Kristla (1961.), Hanibalove Alpe epizoda iz serijala o prof. Balthazaru(1969.), Tup Tup Nedjeljka Dragića (1972.), Riblje oko Joška Marušića (1980.).

Festivalski program "Hrvatska animacija novi špil karata" donosi novije hrvatske filmove koje je producirao Zagreb film, Kolač Daniela Šuljića (1997.) i Tisuću Danijela Žeželja (1914.).

Izbornik hrvatskog programa na američkom festivalu je Daniel Šuljić, umjetnički direktor Animafesta.

Filmovi i na festivalima u Njemačkoj, Maroku i Francuskoj

Na njemačkoj manifestaciji Dani Balkana koji traju do 24. ožujka u Muenchenu, u okviru programa Balkanski filmski dani, prikazat će se i dva restaurirana dokumentarna filma Krste Papića nastala u produkciji Zagreb filma, Specijalni vlakovi (1971.) i Halo München(1967.).

Natjecateljski program Međunarodnog festivala animiranih filmova FICAM u Meknesu (Maroko) od 16. do 21. ožujka, prikazat će se i filmovi nastali u protekle dvije godine u Zagreb filmu - Posljednji izazov, Božidara Trkulje, Prošlost raste Dee Jagić, Šumska bajka Franka Dujmića i Stranac u mojoj glavi Petre Balekić.

Na Međunarodnom filmskom festivalu, koji se održava od 19. do 24. ožujka u francuskom Aubagneu, film Stranac u mojoj glavi Petre Balekić uvršten je u program "Kratki filmovi".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!