Redateljica Julia Klier osvojila prvu nagradu u Postdamu

11.08.2021.

13:49

Autor: HRT/Hina/J.L.

Filmska klapna, ilustracija

Filmska klapna, ilustracija

Foto: Boibin / SHUTTERSTOCK

Hrvatska redateljica Julia Klier osvojila je prvu nagradu za seriju "Tinika" na studentskom filmskom festivalu u Postdamu, na kojem se natječu projekti svih njemačkih filmskih škola.

"Tinika", koju je javnost upoznala prije pola godine kada je osvojila prvu nagradu UFA Fiction, ujedno je i jedini projekt čija radnja nije smještena u Njemačku.

Serija je inspirirana stvarnim događajima s početka devedesetih godina prošlog stoljeća iz Hrvatskog zagorja, a u centru zbivanja je 14-godišnja Valentina, koja se priprema za sakrament potvrde. Priča obrađuje neugodna i zastrašujuća iskustva koje mlada djevojka doživi u svojoj zatvorenoj okolini, kaže se.

Perspektivna redateljica Julia Klier, rodom iz Ludbrega, diplomirala je režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Nakon stjecanja diplome režirala je u varaždinskom HNK predstavu Mala princeza, a potom, uz ino, i predstavu Dežgracija u teatru Vidra u Zagrebu.

Tijekom postdiplomskog studija na Međunarodnoj filmskoj školi u Kölnu stvorila je "Tiniku" koja osvaja sve više međunarodnih priznanja.

Nagrađena "Tinika" je kombinacija dječje perspektive, magičnog mišljenja i racionalizacije nerazumljivog. Priča koja kombinira vjersko licemjerje s bogobojaznim, uz potisnuto življenje ograničeno davno određenim i nametnutim pravilima, kaže se.

U današnjem obilju inovativnih serija žanrovi postaju fluidniji, zbog čega su ton i emocije selektirajući element. "Tinika" je poetična, mračna i melankolična.

Julia Klier je pozvana da sudjeluje u programu Series Mania Instituta pod imenom "Eureka Series" koji je vezan uz najveći serijski festival kontinentalne Europe, Series Maniju, zahvaljujući pozornosti koju je stekla "Tinikom".

Klier trenutno radi paneuropsku seriju smještenu većim dijelom u romsku zajednicu, kaže se.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!