Umjetnička remek-djela iz Torina izložena u Zadru

02.03.2023.

19:55

Autor: Ana Marušić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Remek-djela iz Torina u Zadru

Remek-djela iz Torina u Zadru

Foto: HTV / HRT

U Zadru je večeras otvorena izložba „Umjetnički obrt u Italiji" na kojoj su izložena remek-djela iz Palazzo Madama u Torinu, otvorenog davne 1863. kao muzej primijenjene umjetnosti. Sadržava jednu od najvažnijih zbirki dekorativne umjetnosti u Europi, čiji je samo dio izložen u zadarskoj Kneževoj palači.

Izložba je posveta vrhunskom talijanskom stilu kojem se divi cijeli svijet zbog savršenstva koncepta i tehnika izrade luksuznih predmeta. Postav remek-djela iz Palazzo Madama u Torinu kruna je dvadesetogodišnje suradnje Narodnog muzeja Zadar s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.

- Ovaj objekt je, nakon pažljive restauracije, primjer izvrsnog suvremenog muzejskog prostora, tako da nam je drago da su ove umjetnine izložene upravo ovdje. Ova izložba nije samo ogledalo prošlosti nego može biti i inspiracijom za one koji danas djeluju na polju umjetničkog obrta, naglašava, Gianluca Borghese, ravnatelj Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.

Iz torinskog muzeja stigli su predmeti od murano stakla, venecijanski emajlirani bakreni predmeti, renesansne brončane skulpture iz Veneta, lombardsko kovano željezo, majolike, porculan, tekstil i čipke, bjelokost, rezbareno drvo i ukrasni knjižni uvezi. 

- Jasno da su najosjetljiviji staklo i keramika, no ništa manje tekstilni izlošci. Iako se čine otpornijima, zapravo im treba osigurati prave uvjete, jer nepravilno izlaganje može prouzročiti štetu, koju nije moguće popraviti nikakvom restauracijom, rekla je Paola Ruffino, konzervatorica, Palazzo Madama, Torino.

Svaka pojedina dvorana predstavlja jedan umjetnički oblikovan materijal, te pružila puni uvid u vještinu i umijeće talijanskih obrtnika i umjetnika. Izložba je osmišljena upravo za prostor Narodnog muzeja Zadar.

- Ovaj prostor Kneževe palače još jednom je pokazao kako je to jedan izniman izlagački prostor, zato što je zapravo uspjelo u tom prostoru povezati dvije cjeline, s jedne strane na umjetnički obrt koji Narodni muzej posjeduje u svom fundusu i predmete koji zapravo nismo mogli ovdje vidjeti, rekao je Hrvoje Perica,voditelj odjela Muzej grada Zadra i kustos izložbe.

Izložba je realizirana u organizaciji Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, odjela Muzej grada Zadra Narodnog muzeja Zadar i Muzeja antičke umjetnosti iz Torina - Palazzo Madama, a pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Italije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!