15:20 / 11.08.2020.

Autor: Slađana Bukovac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Replika renesansne tiskare u Motovunu

-

-

Foto: - / -

Grafike i ilustracije otiskuju se na replici Gutenbergova stroja, a tiskara nosi ime glasovitoga motovunskog skladatelja i tiskara Andree Antica, rođenog potkraj 15. stoljeća.
U Motovunu je otvorena renesansna tiskara. Grafike i ilustracije otiskuju se na replici Gutenbergova stroja, a tiskara nosi ime glasovitoga motovunskog skladatelja i tiskara Andree Antica, rođenog potkraj 15. stoljeća.

- Pripremamo jednu grafiku. Složili smo slog, odradili smo tipografski, sada gledamo da sve bude točno po mjeri. Nanijeti ćemo boju i to će se u tehnici visokog tiska otisnuti na ručno rađenom papiru. Pokušavamo reproducirati izradu koja treba biti što vjernija nekadašnjoj, pojasnio je Jure Bralić, vlasnik tiskare.

Repliku stroja izradio je prije dvadesetak godina majstor Janez iz Ptuja. Papir se radi ručno, a boja je hirovita: sporo se suši i različito reagira u različitim vremenskim uvjetima.

- Ondašnje tiskanje je bilo veoma naporno i teško, zahtijevalo je puno napora, i puno novaca, tehnologija je bila recimo primitivna, rekao je umirovljeni profesor Livio Prodan.

U vrijeme Mletačke Republike Motovun je bio glavno ekonomsko, vojno i kulturno središte Istre. Unatoč tomu što je Antico živio i tiskao svoje note u Veneciji i Rimu, danas djeluje u rodnom gradu.

U hrvatskim okvirima, ova je suvenirnica i povijesna učionica jedinstvena. Nađe se tu i drugih onodobnih luksuznih predmeta: pera od murano stakla, notesa uvezanih u kožu iz Siene. Ali, kako to obično biva, najvažnije je prije povratka u sadašnjost dobiti odgovarajući pečat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!