Retrospektiva Emila Roberta Tanaya u Muzeju Mimara

08.01.2020.

18:13

Autor: V.M./Hina/Kultura s nogu/HRT

default error photo
Retrospektivna izložba Emila Roberta Tanaya, sa slikama i crtežima koji su nastajali od početka 1970-ih godina do danas, otvara se, prema koncepciji Daniele Pal Bučan, u četvrtak 9. siječnja, u Muzeju Mimara.
Retrospektivna izložba Emila Roberta Tanaya, sa slikama i crtežima koji su nastajali od početka 1970-ih godina do danas, otvara se, prema koncepciji Daniele Pal Bučan, u četvrtak 9. siječnja, u Muzeju Mimara.

- Raznovrsnom paletom stilskih i izražajnih sastavnica Tanayevo djelo u svim svojim inačicama svjedoči o autoru izvornog senzibiliteta, slikaru koji je autentične metierske domašaje bio kadar zaodjenuti osebujnom poetskom vizijom, ističe se u najavi izložbe.

Tanay je, kao slikar visoke tehničko-tehnološke i izvedbene moći, profilirane i prepoznatljive likovne poetike, bio nagrađivan značajnim strukovnim nagradama, a prepoznat je kao pojedinac na našoj likovnoj sceni, unatoč istodobnom pripadništvu kolektivu grupe Biafra.

- U odnosu na društveni angažman te grupe, kao i na prevladavajući ekspresivno-groteskni likovni nazivnik djela njenih članova, odlikovao "refleksivnom, kontemplativnom karakternom crtom", napominje se.

S vremenom je doživio preobrazbu na tematskoj, odnosno motivičkoj i na likovno-oblikovnoj razini, a u djelima poznog razdoblja okrenuo se slavonskom i dalmatinskom krajoliku.

Emil Robert Tanay (Zagreb, 1944.) na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1967., nakon čega je suradnik je Majstorske radionice profesora Krste Hegedušića. Specijalizira fresco slikarstvo na Akademiji lijepih umjetnosti u Rimu, a do 1982. radi kao profesor na Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu.

Od tada je savjetnik u Republičkom zavodu za prosvjetno-pedagošku službu Hrvatske te od 1988. docent na Nastavničkom odsjeku gdje je od 1993. do 2014. redoviti profesor u stalnom zvanju metodike likovnog odgoja i obrazovanja na zagrebačkoj ALU.

Bio je i prodekan te akademije, voditelj Koordinacije Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za izradu Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda za umjetničko područje te od 2016. profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

Samostalno je izlagao u zemlji i inozemstvu te sudjelovao na brojnim skupnim izložbama. Osim slikarskog rada bavi se istraživanjima na području metodike nastave likovnog odgoja i obrazovanja poticanjem likovnih sposobnosti darovite djece.

Za otvorenje njegove izložbe u Mimari, koja se može razgledati do 5. veljače, najavljena je praizvedba skladbe za violončelo solo 'Neki se vole pokazivati', autora Thomasa Burića.

Pogledajte gostovanje Emila Roberta Tanaya u emisiji Kultura s nogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!