15:02 / 06.03.2018.

Autor: V.M/Z.G./HRT

Retrospektiva Vanje Radauša u Starom gradu Ozlju

-

-

Foto: - / -

Izložba Vanje Radauša, našega istaknutog kipara stoljeća, održava se u Galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja u Starom gradu Ozlju. Pod nazivom 'Retrospektiva 2018.' donosi pregled važnih umjetnikovih radova.
Izložba Vanje Radauša, istaknutog hrvatskog kipara prošloga stoljeća, održava se u Galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja u Starom gradu Ozlju. Pod nazivom 'Retrospektiva 2018. donosi pregled važnih umjetnikovih radova.

Kipar Vanja Radauš rođen je u Vinkovcima početkom prošlog stoljeća. Bio je medaljar, slikar, grafičar, pjesnik. Izložba u Ozlju obuhvaća 75 djela: uglavnom kiparske radove manjih dimenzija, iako je stvarao i u ljudskoj veličini te spomenike. Radio je u bronci, aluminiju, cinku, gipsu. U Ozlju je poznat po tome što su mu nadahnuće bili Slava Raškaj i Juraj Križanić, oboje rođeni u ovome kraju.

Učenik Ivana Meštrovića, surađivao je s glasovitim kiparima, primjerice Antunom Augustinčićem. Stvorio je niz poznatih skulptura, poput Bacača diska u Zagrebu te biste Vladimira Nazora u Hrvatskom saboru. Neke su od njih na izložbi predstavljene fotografijama, a uz njih su i Radauševe pjesme posvećene rodnoj Slavoniji, hrvatskom narodu, majci, ženi… Rodoljubne su i snažnog izričaja jer opisuju sudbinu naroda ili svrhu i patnju čovjeka.

Izložbom Retrospektiva 2018., koja ostaje otvorena do 15. travnja, Vanju Radauša želi se predstaviti kao jednog od najreprezentativnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća.

Pogledajte reportažu iz emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!