Revija ljepote Šibenčanki i ženske strane povijesti grada

17.12.2021.

16:35

Autor: Petar Mikuličin/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

 "Lijepa, ljepša… Šibenčanka"

"Lijepa, ljepša… Šibenčanka"

Foto: HTV / HRT

U šibenskoj Gradskoj knjižnici otvorena je izložba fotografija "Lijepa, ljepša… Šibenčanka". Riječ je, kažu organizatori izložbe, o povijesnoj reviji ljepote Šibenčanki i ženske strane povijesti grada uspješnih, mudrih, vrijednih i plemenitih žena.


"Lijepa, ljepša...Šibenčanka"! Na izložbi je svoje mjesto, a i sebe, pronašla i jedna Vodičanka.

- Do moje 19. godine života ja sam se slikala u tim, onda su bile moderne, šarenim bluzicama, prisjeća se Mileva Strikoman.

Šibenčani su za potrebe izložbe, u organizaciji udruge 'Volim Šibenik', zavirili u svoje albume.

- Fotografija mame iz 60-ih, bake iz 30-ih i prabake iz 20-ih. To su fotografije iz naših privatnih albuma i rado smo im ustupili, normalno. Dapače, neka vide ljudi, kaže Franka Baranovoć.

- Bila sam veoma uzbuđena kada sam vidjela baku, ali sam prepoznala i svoju pratetu. Fotografije su točno nastale u studiju 1942. godine u Zagrebu, otkriva Ljiljana Zmijanović

- Dogodio se pravi tsunami želje, interesa da se pokaže ta baština i doslovno smo bili zasuti fenomenalnim fotografijama, rekao je Stanko Ferić, autor izložbe.


Gotovo 200 fotografija poput ferala osvjetljava put u povijest šibenskih žena.

- Izložba nije klasični izbor za miss, nije klasični izbor ljepote. Dakle, ona govori o jednoj baštini koju do sada nismo doživljavali kao baštinu. A ona to jest, dodaje Ferić. 

- Imamo sad priliku vidjeti neke žene čiji su muževi u stvari bili važni za šibensku povijest, kao žena od Šupuka, kaže Franka Baranovoć.

- Prekrasna je izložba! Spoj umjetnosti i ženske ljepote, ali i naših sjećanja, ističe Ljiljana Zmijanović.

Prve fotografije nastale su u 19. stoljeću, a među autorima su i neka svjetski poznata imena.

- Jedno od najzanimljivijih je svakako Orson Welles, otkriva Ferić.

Na izložbi su svoje mjesto dobile i manekenke, i težakinje. Tu su brojna lica poznatih Šibenki: Biserke Petrović, Olge Palinkaš, pa i najpoznatije šibenske neviste - Gabi Novak. A lica su to, koja su ogledalo duše Šibenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!