07:52 / 11.05.2020.

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik3/B.A./HRT

Riječani ponovno okusili čari filma - iz vlastitog automobila

-

-

Foto: - / -

Nakon gotovo dva mjeseca, kultura se ponovno događa, a prilika za to ne propušta.
Uskoro ćemo ponovno moći u kazališta i kinodvorane, ali pod izmijenjenim uvjetima. Dok se čeka njihovo otvaranje, u Rijeci je sinoć s radom počelo - autokino. Mnogi su jedva dočekali filmsku projekciju, no i oni su se morali pridržavati strogih mjera zaštite.Iz udobnosti vlastitog automobila, Riječani su ponovno okusili čari filma. Na velikom platnu veliki Federico Fellini i Dangube. Praćena krikom galeba, nakon gotovo dva mjeseca, kultura se ponovno događa, a prilika za to ne propušta.

- Poseban je gušt nakon dva mjeseca doći i sudjelovati u nekakvom kulturnom događaju i super je što je Artkino to omogućilo, pa makar iz automobila. Da se nije sve ovo dogodilo, ja možda nikad ne bih došla u autokino, kaže Antonia Svetina za HRT-ov Dnev.

- Film sam gledao već 40-ak puta, ali Fellini je vječan, njegovi filmovi su vječni, poručuje Miroslav Tatić.

- Družili smo se nešto po kućama, ali skoro pa ništa, više je bilo čišćenja, učenja online, faks, tako da smo odlučile isprobati autokino jer do sada nikad nismo, kaže nam Lea Dobrec.


Nikad do sada u ovakvim okolnostima autokino nije bilo organizirano. Za razliku od prijašnjih godina, zbog trenutačne situacije broj automobila bio je ograničen na 50. Uz samo jedan otvoreni prozor, iz vozila se nije smjelo izaći.

- Zasad smo tijekom svibnja organizirali autokino, a lipanj čekamo što će se dogoditi dalje vezano za epidemiološku situaciju. Želja nam je, naravno, da u Rijeci i dalje imamo tu mogućnost zajedničkog gledanja filmova na velikom platnu i nadamo se u lipnju da ćemo to raditi ili u formatu autokina ili na ljetnim projekcijama na otvorenom, kaže ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković.

Nadaju se tomu i mnogi građani jer su europskoj prijestolnici kulture posljednjih tjedana zamjerili nedostatak događaja, pa bili oni i u virtualnom obliku.

Zagreb ovaj vikend dobiva drive-in kino-spektakl

Program kulturnih sadržaja na otvorenom platforme Drive in kultura otvorit će filmsko-glazbeni drive-in spektakl koji od 15. do 17. svibnja na parkiralištu Hala V iza zagrebačkog Tehničkog muzeja donosi vikend domaćih filmskih hit naslova uz popratni glazbeni program.

"U petak navečer, 15. svibnja, zabava se vraća u grad, a tijekom naredne tri večeri gledat ćemo recentne i starije domaće hit naslove, i to duge i kratke, igrane, animirane i dokumentarne filmove, uz obavezno poštivanje mjera socijalnog distanciranja", stoji u najavi.

Popratni glazbeni program, s kojim će započinjati svaka filmska večer, također će kreirati popularne domaće snage poput omiljenog veterana zagrebačke elektronske scene, DJ Felvera.

Dugometražni repertoar prvog dana drive-in kina otvorit će "Zagrebački ekvinocij" (2019.), dugometražni debi Svebora Mihaela Jelića, jedno od najvećih i najugodnijih iznenađenja prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, film nastao gotovo bez budžeta koji na autentičan način prikazuje zagrebački alternativni noćni život. Publiku će u automobilima rasplesati proširena postava benda Ljetno kino uz šarmantne obrade poznatih pjesama.

Slijedi, u subotu, večer ljubavnih igara uz romantičan zvuk saksofona, nakon čega slijedi projekcija doku-hita "Gangster te voli" (2013.) Nebojše Slijepčevića. Riječ je o komediji koja prati ljubavne odnose 21. stoljeća i jednom čovjeku iz Imotske krajine koji se u potpunosti posvetio karijeri za koju je rođen spajanju usamljenih muškaraca i žena.

Nedjelja je rezervirana za "Vis--Vis" (2013.) poznatog mladog redatelja Nevija Marasovića. Ovaj duhoviti metafilm čija radnja tematizira rad redatelja (Rakan Rushaidat) i glavnog glumca (Janko Popović Volarić) na scenariju filma "Comic sans" usred zajedničke i posvemašnje intimne i profesionalne krize. "Comic sans" Marasović će 2018. doista i snimiti, a film će se pretvoriti u pravi mali domaći indie hit, kao i njegov prethodni filmski uradak, "Vis--Vis".

Osim dugometražnih hrvatskih filmova, u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti, svaku večer prikazat će se i neki od najboljih studentskih kratkometražnih filmova snimljenih u posljednjih nekoliko godina koji su prepoznati i od strane svjetskih festivala, kao što su "Igra malog tigra" (2015.) Jasne Nanut, "13+" (2016.) Nikice Zdunić te recentni hit prošlogodišnjeg izdanja programa Kockice Zagreb Film Festivala, "Južno voće" (2019.) Josipa Lukića.

Filmski program obogatit će i kratkometražni animirani filmovi nastali u produkciji Akademije likovnih umjetnosti "I'm not feeling very well" (2019.) Sunčane Brkulj, koji je selektiran za ovogodišnji, zbog korone otkazan Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju, te nagrađivani film "Odrasti u malo drvo" (2019.) Noemi Ribić.

Projekt "Drive in kultura" pokrenuo je produkcijski duo SABMARINE iza kojeg već nekoliko godina stoje studenti Akademije dramske umjetnosti, Marin Leo Janković i Sabrina Herak Smoković. Misija im je podsjećati na važnost umjetnosti u ovim turbulentnim vremenima, revitalizirali kulturni sektor te potaknuti koncept kulture na otvorenom.

Vikend drive-in filmsko-glazbeni spektakl označit će početak razvoja nove platforme za nezavisnu kulturu koja je zbog pandemije koronavirusa trenutno potpuno blokirana. Događanje je ujedno humanitarnog karaktera te predstavlja poziv publici na akciju i doniranje sredstava za studente koji su ostali bez izvora prihoda u ovim zahtjevnim vremenima.

"Poznata je činjenica kako su mnogobrojni projekti otkazani, rad ograničen, a o njihovoj se egzistenciji u ovom kriznom vremenu rijetko progovaralo. U suradnji sa zakladom Solidarna prikupljat će se sredstva za studente, te će se zatim u dogovoru sa Sveučilištem u Zagrebu, usmjeriti prema najugroženijima", ističu organizatori.

Za prvo događanje Drive in kulture ulaz i broj automobila je ograničen i posebno reguliran zbog sigurnosnih mjera. Svoje je mjesto potrebno unaprijed rezervirati putem web stranica projekta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!