12:26 / 07.12.2020.

Autor: Jelena Tomac/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Rijeci produženje statusa EPK?

-

-

Foto: - / -

Početkom sljedeće godine Rijeka je trebala proslaviti kraj projekta Europske prijestolnice kulture, no sve je izglednije da će se, zbog mnogih odgođenih programa u godini pandemije, riječki EPK produljiti do kraja travnja iduće godine.
Početkom sljedeće godine Rijeka je trebala proslaviti kraj projekta Europske prijestolnice kulture, no sve je izglednije da će se, zbog mnogih odgođenih programa u godini pandemije, riječki EPK produljiti do kraja travnja iduće godine.

Isto bi trebao učiniti i irski Galway. Bilo bi to prvi put u povijesti da projekt EPK traje dulje od jedne kalendarske godine. Ako Europska komisija uskoro donese tu odluku, onda bi i sljedeći gradovi nositelji EPK titule odgodili svoje projekte za naredne godine.

Bila je ovo godina od koje je Rijeka puno očekivala, no pandemija je učinila svoje. S obzirom na to da ne jenjava, upitno je koliko će koristi Rijeka imati od produljenja statusa prijestolnice kulture za dodatna tri mjeseca.

Evo dojmova Riječana: Reći ću da je moglo biti bolje, a što se tiče produženja, nadamo se da će produžetak ipak značiti ostvarivanje nekih programa, smatra Jakov, a Ana, pak, poručuje: Sjajno, ako će to dati priliku da se Rijeka promovira dalje u tom kulturnom dijelu, dapače, samo naprijed, dojam je Ane.

Produljenje titule svakako ima simbolično značenje, kažu u tvrtki Rijeka 2020, no sa sobom nosi i probleme:

- Prije svega tu su terminski problemi jer je produljenje predloženo do konca travnja iduće godine, a znamo da je nama najzanimljivija sezona počinje od Uskrsa. S druge strane, naravno to produljenje titule ne dolazi uz dodatna financijska sredstva, ističe Irena Kregar Šegota, direktorica tvrtke Rijeka 2020.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek mišljenja je da Rijeka od produljenja neće imati velike koristi:

- Mi smo u ovim okolnostima zadržali jednu razinu financiranja koja je bila moguća, naravno ne u punini jer je i program radikalno smanjen, kao i broj zaposlenika, ali mislim da smo uspjeli osigurati sredstva koja su potrebna za realizaciju, poručila je ministrica Obuljen Koržinek.

Odbor za kulturu Europskog parlamenta produljenju titula EPK već je dao zeleno svjetlo. Konačna odluka očekuje se sredinom prosinca.

- Imat će smisla ukoliko se pokaže sva kreativnost onih koji u biti jesu nositelji, a to su kulturni radnici, djelatnici u kulturi, umjetnici… Sada je na njima da daju sve od sebe da u novim okolnostima pokažu koliko je značajna kultura za budućnost Europe i koliko je značajna da nadiđemo ovu pandemiju, izjavila je Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu.

Direktorica Kregar Šegota najavljuje da će program pripremiti s  onime s čime raspolažu:

- Završit ćemo i zaključiti programske pravce koje smo provodili ove godine, razmišljamo o nekim dodatnim programima i moramo svakako pripremiti program koji će zaključiti godinu, nekakav program zatvaranja, kaže Kregar Šegota.

Rijeka bi se tako dostojno oprostila od važne titule i godine obilježene kulturom, ali i nezapamćenim izazovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!