Riječka ‘Tosca’ među najboljima

08.01.2020.

12:44

Autor: Ana Marija Ilić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
2019. bila je vrlo uspješna za HNK Ivana pl. Zajca, a posebno se istaknula opera ‘Tosca’ koje je uvrštena je među najbolje glazbene događaje godine prema izboru uredništva specijaliziranog web magazina Operaclick.
2019. bila je vrlo uspješna za HNK Ivana pl. Zajca. Godinu su obilježile brojne premijere, koncerti i gostovanja, no jedan projekt posebno se istaknuo. Opera ‘Tosca’ uvrštena je među najbolje glazbene događaje 2019. prema izboru uredništva specijaliziranog web magazina Operaclick.

Dinamičan zaplet, dramatične intrige i snažni likovi samo su neki od elemenata ‘Tosce’, jedne od najizvođenijih opera u svijetu. U režiji Marina Blaževića, riječka Tosca našla se uz bok izvedbama milanske Scale i njujorške Metropolitan opere.

- Objavljivanjem kritike Rossane Paglia, naša Tosca ušla je u konkurenciju šestotinjak glazbeno scenskih primarno opernih ili koncertnih opernih djela iz cijeloga svijeta, te je uredništvo Operaclicka odlučilo da je doista riječ o projektu koji je po različitim svojim aspektima; glazbenim, glumačkim, dramaturškim i redateljskim, zavređuje biti proglašena jednom od top dvadeset iz cijeloga svijeta, napominje redatelj opere i intendant HNK-a Marin Blažević.

Inovativnu Blaževićevu režiju iznijeli su operni umjetnici Kristina Kolar i Giorgio Surian; velika imena hrvatske opere te protagonisti snažnog glazbenog i glumačkog integriteta.

- Tosca je jedna uloga koja mi je dala jako puno satisfakcije i jako puno pozitivnih rezultata, kritika i svega. Ova Tosca je za mene zbilja kulminacija svega onoga što sam dosad napravio u toj ulozi. Ovo je veličanstvena stvar zato jer sam doprinio kazalištu, u toj operi došli smo zbilja na svjetski nivo, komentira operni pjevač Giorgio Surian.

Tosca je više od uloge - postala je, naime, metafora pravednosti, dostojanstva i ljubavi. Priča o ženi koja umire za svoju ljubav i umjetnost redovito puni gledališta diljem svijeta.

- Mislim da je u pitanju muzika prije svega i jedna bezvremenska priča, likovi s kojima se možete suživjeti, razumjeti, koji su zapravo kao ljudi koje možete sresti svakoga dana. Jako sam sretna što sam napokon imala priliku pjevati Toscu u Rijeci. Budući da smo Giorgio i ja zajedno pjevali, ne u istoj produkciji, ali u istoj operi u Zagrebu i u Pečuhu, napokon je došao red na Rijeku i mislim da smo napravili jako dobar posao, napominje operna pjevačica Kristina Kolar.

Reprize opere prožete intrigom, strašću i nasiljem u tri redateljske estetike na rasporedu su 27. i 29. siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!