14:44 / 29.07.2020.

Autor: Jelena Tomac/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Riječki balet oduševio premijernom ‘Plamtećom vodom’

-

-

Foto: - / -

Samo mjesec i pol nakon premijere baleta 'Čipka', riječki baletni ansambl oduševio je novom predstavom. Premijerno je izvedena 'Plamteća voda', suvremeni balet u koreografiji slavnoga Andonisa Foniadakisa.
Samo mjesec i pol nakon premijere baleta 'Čipka', riječki baletni ansambl oduševio je novom predstavom. Premijerno je u HNK Ivana pl. Zajca izvedena 'Plamteća voda', suvremeni balet u koreografiji slavnoga Andonisa Foniadakisa.

'Plamteća voda' na pozornicu je donijela snažan, energičan i dinamičan ples. Nadahnut sukobom i spojem suprotnosti, vatre i vode, glasoviti europski koreograf pokušao je dočarati nesigurnost i nestabilnost suvremenog trenutka.

- Koristio sam se vodom kao simbolom jer ona spaja nas ljude. Inspiriralo me i vrijeme u kojem živimo. Obilježava ga nesigurnost, nelagoda, agonija, strah. No čak i u svemu tome uvijek postoji nada da će biti bolje, kaže Andonis Foniadakis.

Čovjek je ranjiv, ali istodobno vrlo snažan i moćan - pokazuje se to plesom, koji na trenutke podsjeća na borbu za preživljavanje.

- To je jako dinamična predstava i zahtjeva puno energije i veliku koncentraciju. Kad god si na pozornici, moraš dati maksimum od sebe. Bilo je uzbudljivo i zahtjevno, ističe plesačica Laura Orlić.

Dodatni izazov plesačima bila je nakošena pozornica: Moram reći da mi je prvi put u životu, i poprilično je izazovno zato što imamo nagle, brze pokrete, neke sljedove koreografije i podrške, koje moramo izvoditi, pa je to kao fitness, priča plesač Svebor Zgurić.

Protekla dva mjeseca u riječkom baletnom ansamblu bila su vrlo plodna. Ovo je, uz balet 'Čipku', druga premijera otkad su kazališta ponovno otvorila vrata.

- Foniadkis je stvarno izvukao maksimum od plesača, izazvao ih je i mentalno i fizički, a oni su ga pratili, i zato je rezultat stvarno fantastičan. Mislim da je baletni ansambl sad došao do vrha svojeg umijeća, snage, potencije, smatra Maša Kolar, ravnateljica Baleta HNK Ivana pl. Zajca.

'Plamteća voda' izvedena je u sklopu programskog pravca 'Doba moći' projekta Europske prijestolnice kulture - Rijeka 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!