10:23 / 01.04.2019.

Autor: Jana Haluza/V.M./HRT

Riječki HNK ima hit predstavu – operu 'Figarov pir'

-

-

Foto: - / -

Nakon više od pola stoljeća Rijeka je ponovno na sceni Hrvatskog narodnog kazališta dobila jednu od najpopularnijih Mozartovih komičnih opera 'Figarov pir'. Ako je suditi prema ovacijama s kojima je ispraćena premijera, Rijeka ima hit predstavu.
Nakon više od pola stoljeća Rijeka je ponovno na sceni Hrvatskog narodnog kazališta dobila jednu od najpopularnijih Mozartovih komičnih opera 'Figarov pir'. Ako je suditi prema ovacijama s kojima je ispraćena premijera, riječka opera ima hit predstavu.

Kad je u orkestralnoj rupi smanjeni sastav orkestra uz čembalo, a na sceni se do posljednjeg časa pred premijeru uvježbavaju rokoko plesovi, znamo da je pred nama jedna Mozartova opera.

Izvedbom je ravnao talijanski dirigent Stefano Rabaglia koji je u Rijeku prvi put stigao prošle sezone kao dirigent također nove produkcije opere 'Norma'.

- Ove se godine suočavamo s jednim remek-djelom povijesti glazbe, spomenikom, vrlo teškom, ali istodobno lijepom operom, napomenuo je Rabaglia.

Vodstvo riječke opere angažiralo je gotovo sve snage vlastitog ansambla, pruživši napokon prigodu svojemu solistu, basbaritonu Dariju Bercichu, da nakon petnaestak godina prvi put nastupi u pravoj naslovnoj ulozi.

Nakon junakinja Čajkovskog, Verdija, Puccinija, Haendela i Zajca, prvi put u jednoj Mozartovoj ulozi doživjeli smo stilski prilagodljivu, sjajnu riječku prvakinju Anamariju Knego.

U maštovitim, stiliziranim kostimima iz Mozartova doba koje je kreirala Manuela Paladin Šabanović, razigrani ansambl pratio je pomalo konvencionalnu režiju Švicarke Eve Buchmann.

- 'Figarov pir' jedna je od najslavnijih opera uopće. Još uvijek je aktualna premda je napisana prije 200 godina, istaknula je Buchmann.

Glazbeno ujednačena predstava na žalost je propustila prigodu i da se režijski dovoljno razigrano oblikuje. Ali, glavno da se Mozart vratio u Rijeku, na radost izvođača i publike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!