16:05 / 02.11.2021.

Autor: Ivana Perić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Riječki studentski festival ove godine slavi tijelo

Riječki studentski filmski festival

Riječki studentski filmski festival

Foto: HTV / HRT

Krajem tjedna kreće STIFF osmi Međunarodni studentski festival. Ove godine publika će u riječkom Art kinu moći uživati u 38 natjecateljskih filmova iz 17 zemalja te u bogatom popratnom programu.


Nakon prošlogodišnjeg izdanja koje je održano istovremeno "online" i uživo, u Art-kinu ove godine STIFF u potpunosti otvara vrata za svoju vjernu publiku. Na natječaj je prijavljeno oko 700 filmova, a izabrano ih je 38.

- Ti filmovi su iz 17 zemalja svijeta, imamo filmove zaista od svuda, iz Tajvana uvijek dobre, izraelske animacije, ali imamo puno hrvatskih i regionalnih filmova ove godine, rekla je Petra Čargonja, producentica Festivala.


Tema ovogodišnjega STIFF-a je tijelo i provlači se kroz cjelokupni program.


- Program će biti organiziran u 10 programskih blokova, kroz četiri dana, od četvrtka do nedjelje, i osim filmskog programa imamo bogat popratni program, kazala je Čergonja.


Poput razgovora s autorima te međunarodne izložbe u SKC-u. Ovogodišnj filmovi natječu se za titulu najboljih u tri kategorije - najbolji igrani, dokumentarni i animirani film kao i za titulu najboljeg po izboru publike.


- Specifičnost STIFF-a je u tome što mi svake godine angažiramo brojne studente koji sudjeluju u edukativnim programima i za vrli različite stvari koje njih osposobljavaju za daljnji radi i razvitak, kazala je Elena Apostolovski, kustosica izložbe.


Program se od četvrtka do nedjelje održava u Art-kinu i Galeriji SKC-a te je besplatan za sve sudionike. Inače, sam je festival pokrenut 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!