Rijeka 2020: festival murala na pročeljima zgrada

21.07.2020.

13:57

Autor: Dajana Kruneš/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Pročelja riječkih fasada poslužila su kao odlično platno za umjetnike muraliste. U sklopu programa Europske prijestolnice kulture, festivala ‘Rijeka murala’, šest je umjetnika na tri različite lokacije napravilo prava umjetnička djela.
Pročelja riječkih fasada poslužila su kao odlično platno za umjetnike muraliste. U sklopu programa Europske prijestolnice kulture, festivala ‘Rijeka murala’, šest je umjetnika na tri različite lokacije napravilo prava umjetnička djela.

Daj umjetniku kistu, nekoliko litara boje, slobodu da stvara i rezultat su remek djela.

- Ideja je da komuniciramo grad kao jednu otvorenu uličnu galeriju, gdje je umjetnost dostupna svima i na taj način zapravo razvijamo i publiku i educiramo ljude koji nisu toliko vični pratiti kulturno-umjetničke sadržaje. Upravo zato im donosimo umjetnost u njihov javni prostor, napominje Dominik Grdić, organizator festivala 'Rijeka murala'.

Odavno je umjetnost napustila muzejske i galerijske prostore, i zauzela ulice i postala dio svih nas nenametljivo privlačeći poglede.

- Mislim da je ovo najbolja stvar koja će se dogoditi u sklopu EPK jer to je nešto što nam ostaje i za neke iduće generacije. Evo, ja sam četvrta generacije moje obitelji koja živi u ovoj ulici i ovo je jedna od boljih stvari koja se dogodila, dojam je Sandra Grozdanov, stanarke riječke Vodovodne ulice.

A dogodilo se to zahvaljujući šestorici umjetnika: Artezu, Chezu, Sarmi, Mironu Miliću, Petru Pinčiću i Marku Zuraku.

- Ja bih rekao da je to nešto zbog čega sam se i prije 11 godina maknuo iz galerija. Htio sam iskrenu reakciju od ljudi. Definitivno sam htio ostvariti komunikaciju s prolaznikom koji ne ide baš pretjerano često u muzeje, a galerije još manje, ističe Miron Milić, umjetnik muralist.

Artez, odnosno Andrej Žikić, također drži do reakcije prolaznika: Ako uspijemo da uhvatimo nečiju pažnju bar na trenutak, mislim da je projekt uspio, tako da sam ja baš zadovoljan reakcijom prolaznika, kaže Artez.

Projekt 'Rijeka murala' tu ne staje - nakon ljeta na riječkim fasada osvanut će još neki novi murali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!