13:12 / 02.03.2020.

Autor: Ana Marija Ilić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Rijeka 2020: skupina ‘Needcompany’ kao oštar kritičar društvene nepravde

Foto: Maarten Vandaen Abeele / izvor: Rijeka 2020

Foto: Maarten Vandaen Abeele / izvor: Rijeka 2020

Foto: - / -

U Rijeci gostuje jedna od najvažnijih predstavnica suvremenog europskog kazališta, belgijska umjetnička skupina 'Needcompany'. Gdje god da se pojave, neobična su atrakcija jer na različite načine iskazuju svoj pogled na aktualne društvene teme.
U Rijeci gostuje jedna od najvažnijih predstavnica suvremenog europskog kazališta, belgijska umjetnička skupina 'Needcompany'. Gdje god da se pojave, neobična su atrakcija jer na različite načine iskazuju svoj pogled, ne samo na umjetnost nego i na aktualne društvene teme.

Kada je na izborima u Belgiji 1986. godine velik broj glasova dobila ekstremna desnica, Jan Lauwers sastavio je skupinu performera kao protest jačanju nacionalizma diljem Europe. Performansi su tijekom godina postali predstave, a skupina ‘Needcompany’ oštar kritičar društvene nepravde.

- Rijeka kao grad rezonira s onim što radi 'Needcompany', ne samo u smislu progresivne skupine, nego u smislu prave multikulturalne skupine od samog početka. Govore na više jezika u svojim predstavama, ne prevode ih, govore o Europi, o ključnim političkim pitanjima, ističe direktorica Europske prijestolnice kulture - Rijeka 2020 Emina Višnić.
Rijeka 2020: skupina ‘Needcompany’ kao oštar kritičar društvene nepravde Izložbom ‘18 videa’ ansambl podcrtava pitanja kojima će se baviti tijekom festivala. Riječ je o pitanjima identiteta, tjelesnosti i smrtnosti.

- Grace, jedna od suosnivačica skupine, ima rak, bori se s njim već dvadeset godina. Ta krhka tjelesnost njezin je identitet. Ona doslovno pleše dok umire, a mi to postavljamo na pozornicu. Radikalna pitanja postavljamo na pozornicu i stavljamo ih u kontekst Europe, to je ono što nam je zajedničko, objašnjava osnivač i voditelj skupine 'Needcompany' Jan Lauwers.

Ključna karakteristika skupine ‘Needcompany’ je dekonstrukcija kulturnog nasljeđa. U predstavi ‘Koncert benda koji gleda u krivom smjeru’ dekonstruirana je priča o rock'n rollu.

- Oni su nevjerojatni performeri. Što rade s tijelom, kako izgovaraju, kako sviraju, kako plešu, to je nešto što ne viđate svaki dan, kaže pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Ideja da umjetnost mora promijeniti svijet nije toliko zanimljiva. Ali činjenica da diktatorski političari pokušavaju uništiti ideju o umjetnosti, dokaz je da je umjetnost važna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!