19:12 / 09.01.2020.

Autor: Dajana Kruneš/V.K./HRT

Rijeka Europska prijestolnica kulture

-

-

Foto: - / -

Rijeka postaje domaćin umjetnicima svjetske, europske i hrvatske kulturne scene - otvara se projekt Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.
Rijeka postaje domaćin umjetnicima svjetske, europske i hrvatske kulturne scene - otvara se projekt Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Provjerili smo kako teku posljednje pripreme te kako će grad iskoristiti titulu tešku 80 milijuna eura.   

1. veljače Rijeka, ali i Hrvatska, Europi i svijetu predstavit će ono najbolje od svoje kulture. Vrijeme do službenog otvorenja projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture sve nam je bliže.

Tog dana očekuje nas more događaja - od performansa, koncerata do svečanog otvorenja u lučkom akvatoriju.

- Gdje u sat vremena programa, koji se bazira na glazbi, zvuku i svjetlu, pokušavamo spojiti važne momente iz riječke povijesti, glavne poruke našeg programa, atmosferu jednog grada, koji je luka, industrija i grada koji traži svoju novu budućnost, naglašava Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020.

Za ovu godinu spremno je više od 600 kulturno-umjetničkih programa. 

- Mogu samo reći da će doista biti sadržaja za svakoga - od vrhunskih opernih zvijezda, preko izložbe Klimta, puno izložbi suvremene umjetnosti, trajnih instalacija umjetnika poput Liama Gillicka, govori Višnić.

Uvući će se kultura u svaki kutak grada i županije.

- Grad će napokon imati prave muzeje, knjižnicu, čitav kvart namijenjen kulturi i umjetnosti - nešto što Rijeka nikad nije imala na ovaj način, naglašava Ivan Šarar, pročelnik za kulturu Grada Rijeke.

Radi se i gradi na sve strane. Na proljeće se otvara Palača šećerane - Muzej grada Rijeke. Do ljeta spremna će biti i Dječja kuća, jedinstveni projekt u Hrvatskoj te za kraj nova gradska knjižnica i brod Galeb. 

- Mislim da ćemo kroz 2, 3, 4, 5 godina vidjeti koliki su rezultati EPK. Ja sam već sada siguran da će rezultati biti jako dobri, istaknuo je Šarar.

Lokalna ekonomija to bi trebala osjetiti osobito u sektoru turizma. Tu su i nove investicije. Jedna od njih - gradnja hotela uz kompleks Benčić.

Nekada definiran kao lučko - industrijski grad Rijeka polako mijenja svoj identitet. Projektom EPK Rijeka izlazi iz nacionalnih okvira. U grad dolaze neki novi ljudi, drugačija energija, stvorit će se nova poznanstva i partnerstva. I neće titula spasiti grad, od recimo nezaposlenosti, ali svakako je prilika za promjene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!