13:04 / 25.04.2019.

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/V.M./HRT

Rijetko viđena djela Milana Steinera

-

-

Foto: - / -

Od dana kada je završio školovanje, u srpnju 1916. do smrti u prosincu 1918. protekle su samo dvije godine i malo više od 4 mjeseca. Ali i to je bilo dovoljno da Milan Steiner iza sebe ostavi vrhunska djela.
Od dana kada je završio školovanje, u srpnju 1916. do smrti u prosincu 1918. protekle su samo dvije godine i malo više od 4 mjeseca. Ali i to je bilo dovoljno da Milan Steiner iza sebe ostavi vrhunska djela.

Ona, iz ostavštine drugoga slikarskog velikana Josipa Vanište, predstavljena su u zagrebačkom Art salonu.

Cijelo jedno stoljeće preživjelo je djelo hrvatskog slikara Milana Steinera zahvaljujući njegovom bratu koji je sve do svoje smrti 1985. brižljivo čuvao ono što se nakon umjetnikove smrti pronašlo ispod stubišta jedne kuće u zagrebačkoj Petrovoj ulici.

Zbirku je poslije naslijedio bratov prijatelj, naš veliki slikar, akademik Josip Vaništa čija obitelj, nakon njegove smrti prvi put izlaže zbirku.

- Moj tata je želio da to bude uz njega u ateljeu, u Križanićevoj ulici, a toga ima sad raspršeno na nekoliko mjesta. Jako se veselim da ljudi mogu vidjeti na jednom mjestu opus Steinera, koji je izuzetan i kojega ima malo u svijetu, rekla je suvlasnica zbirke dr. Ana Vaništa.

- Kad sam pronalazio te stvari, svaka je imala jednu napomenu, kraticu, nešto što je meni pomoglo da sve to popišem i stvorim katalog, napominje unuk Josipa Vanište i suautor kataloga Luka Filipović.

U katalogu posebno mjesto ima i Steinerova skica za 'Kišu', njegovo remek- djelo koje čuva Moderna galerija u Zagrebu.

- Skica je veličine kutije šibica ili malo veće poštanske marke, a ipak je sav njegov dar i sav crtački genij na tom malom papiriću pohranjen, istaknuo je povjesničar umjetnosti i autor predgovora Igor Zidić.

Steinerova djela toliko su zanimljiva i posebna da bi, dodao je Zidić, mogla izdržati sve kriterije hrvatskih majstora njegova doba kao što su Gecan, Uzelac, Varlaj ili Trepše.

Može li to, možda, biti dovoljan zalog za muzej koji Steiner, svakako zaslužuje - pitanje je na koje bi vlasnici zbirke, odgovorili dobrom voljom, a hrvatska umjetnost itekako profitirala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!