15:04 / 18.01.2018.

Autor: Aleksandra Kovačić / V.M.

Rimska policija predstavila novi kontingent krivotvorenih umjetnina

-

-

Foto: - / -

Talijanska policija, koja je zagrebački Muzej policije inspirirala za izložbu krivotvorenih umjetničkih djela 2016. godine, ovih je dana predstavila novu zbirku „lažnjaka“.
Kada se voditelj Muzeja policije Željko Jamičić na otvorenju izložbe krivotvorenih umjetnina 2016. godine u Zagrebu obratio prisutnima, otkrio je da je ideju za izložbu dobio kad je svojedobno u novinama pročitao da je talijanska policija priredila putujuću izložbu krivotvorenih djela, a ovih su dana talijanski karabinjeri u Rimu otvorili vrata svojih podruma kako bi prikazali novi kontingent krivotvorina.

Italija je zemlja slavnih muzeja s remek djelima velikih majstora, no tamošnju vlast i policiju  u posljednje vrijeme muče mnogo prizemniji problemi - krivotvorene umjetnine. Tisuće skulptura i slika koje se nalaze na Odjelu za zaštitu kulturne baštine u Rimu čekaju procjene o autentičnosti. Neke su ukradene, a dio ih je zaplijenjen za vrijeme istrage terorista Massima Carminatija, koji je u "slobodno vrijeme" bio veliki obožavatelj umjetnosti.

Osim Picassa, krivotvoritelji posebno vole i radove Amedea Modiglianija od kojih su neki prošle godine bili izloženi u đenoveskoj galeriji Palazzo Ducale. Nakon što je stručnjak za umjetnine Carlo Pepi skrenuo pozornost na djela koja sigurno ne potpisuje enfant terrible pariške umjetničke scene s početka dvadesetog stoljeća, bila je pokrenuta velika istraga.

U Zagrebu je 2016. godine, u Muzeju policije bilo izloženo pedesetak krivotvorenih umjetnina: slike Ede Murtića koje, rekao je tada voditelj Muzeja Željko Jamičić, izgledaju kao dječji crteži, lažni Pulitika, Stančić, Ivančić, Lipovac, pa čak i dvije skulpture Dušana Džamonje i Vojina Bakića, te nekoliko nevještih kopija Dalija i Renoira. Iako su u Hrvatskoj i dalje najčešći krivotvoritelji studenti likovnih akademija, a ozbiljne mreže tog beskrupuloznog biznisa još uvijek nema, u svijetu postoje organizirane skupine koje se bave stvaranjem lažnih umjetnina.

Pogledajte reportažu iz aktualnog izdanja emisije Pola ure kulture, koju osim srijedom na HRT1, možete pratiti i na usluzi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!