15:49 / 03.10.2020.

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Rimsko naselje u Varaždinskim Toplicama

-

-

Foto: - / -

Kući su se vratili restaurirani kameni spomenici, veliko otkriće pronađeno u istraživanjima izvorišnog bazena.
U Antici je na prostoru Varaždinskih Toplica bilo nadaleko poznato Rimsko naselje. Njegovi ostaci i danas otkrivaju bogatu povijest. A kući su se vratili restaurirani kameni spomenici, veliko otkriće pronađeno u istraživanjima izvorišnog bazena.

Istraživanja Arheološkog parka Aque Iasse u Varaždinskim Toplicama počela su 1953. godine. 2011. donijela je velika otkrića. Tijekom istraživanja izvorišta tople vode otkriveno je da je riječ o vrhunskom građevinskom rješenju. Uz različite nalaze, pronađeno je 18 tisuća kovanica te masivni spomenici iz 2. stoljeća, a u obnovi kupališta u 4. stoljeću iskorišteni su kao građevni materijal. Srećom, jer su zato i očuvani.

- Imamo više od 50 takvih nalaza što nam govori i o posjetiteljima koji su dolazili u ovo lječilište, o tim kresarskim radionicama ovog prostora. A najviše o božanstvima kojima su se obraćali, kojima su zahvaljivali, pripisivali moć ozdravljenja, objašnjava Dora Kušan Špalj, stručna suradnica iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Posvećeni su nimfama, Apolonu, Minervi, Diani. Izloženo je 9 spomenika, a posebno se ističe reljef posvećen caru Karakali iz 212. godine poslije Krista. Arheolozi pretpostavljaju da je upravo car Karakala u Varaždinske Toplice često dolazio na liječenje.

Varaždinske Toplice posljednjih se mjeseci intenzivno obnavljaju. 

Ovi spomenici bit će sastavni dio izložbeno-interpretacijskog centra koji bi uskoro trebao biti izgrađen u sklopu Arheološkog parka.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!