23:10 / 10.02.2019.

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/P.F./HRT

Riznica Zagrebačke katedrale nova turistička atrakcija

-

-

Foto: - / -

Prostor, naime, nije prilagođen za velike skupine pa je s Kaptola nedavno odjeknula vijest da će se riznica, nakon deset stoljeća, preseliti u Nadbiskupske dvore.
Oko milijun posjetitelja godišnje uđe u zgrebačku katedralu, ali tek rijetki uspiju vidjeti i njezinu bogatu riznicu punu neprocjenjivog blaga. Prostor, naime, nije prilagođen za velike skupine pa je s Kaptola nedavno odjeknula vijest da će se riznica, nakon deset stoljeća, preseliti u Nadbiskupske dvore.

Usko i zavojito stubište stoljećima već vodi do najvećeg blaga zagrebačke katedrale. Među zlatnim kaležima, relikvijama, povijesnim dokumentima, najveću znatiželju, kažesestra Lina, dugogodišnja kustosica riznice, pobuđuje ovaj osam stoljeća star sarkofag s mumijom dvogodišnjeg djeteta - žrtve kralja Heroda.

Tu je i najvrijednija knjigu ne samo zagrebačke katedrale nego i cijele hrvatske povijesti - Misal Jurja Topuskoga. Neprocjenjiv po svom sadržaju i bravuroznoj izradi stoljećima ne izlazi iz ove ladice. Za razliku od mnogih drugih predmeta koji se upotrebljavaju na svečanim misama.

Zatim izložena je i srebrna ruka u kojoj je relikvija svetog Leopolda Mandića, dar Svetog oca Ivana Pavla II. kad je došao 1994. godine.

Sve manje je prostora za nove relikvije, a ovi kao i još 6000 ostalih eksponata riznice, od kojih mnogi tu ne stanu, trebao biti jedan od dragulja buduće nove riznice.

I dalje je, čini se, dug put od ideje do realizacije ovog novog projekta zagrebačkog Kaptola. Podupiru ga i Ministarstvo kulture i zagrebačka turistička zajednica, ali dokle god nova riznica ne otvori svoja vrata - Zagreb će kao jedna od najboljih europskih turističkih destinacija biti uskraćen za neprocjenjiv umjetnički dragulj u srcu grada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!