Rječnik račačke kajkavštine - spas od zaborava

12.10.2021.

23:40

Autor: Suzana Balen/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Rječnik račačke kajkavštine

Rječnik račačke kajkavštine

Foto: HTV / HRT

Naša narječja i mjesni govori dio su bogatoga hrvatskog identiteta i nematerijalne kulturne baštine. Primjerice, općina Nova Rača u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ima 18 sela, a u samo tri govori se specifičnom kajkavštinom koja izumire. "Rječnik račačke kajkavštine" spasit će te riječi od zaborava.


- Ce, ce, ce... u kokošnjak. A đe s ti bila, Cila? 


- Ma, u vražje matere sem bila, morala sem it u Belovar.


Marija i Katarina ovako govore samo u skeču, jer mjesni govor njihovih baka polako izumire. Račačka kajkavština govori se u Orlovcu, Sasovcu i Slovinskoj Kovačici. Od zaborava ju je odlučila spasiti i u knjigu ukoričiti Dragica Ščrbačić Dragovac, rođena Orlovčanka, danas zagrebačka umirovljenica.


- Sve svoje knjige koje sam i do sada napisala, uvijek ističem da ostavljam još nerođenoj i rođenoj djeci ovoga kraja, kazala je Ščrbačić Dragovac.


U rječniku su gotovo četiri tisuće natuknica i 137 fotografija koje ih potkrepljuju. Pa možete, primjerice, vidjeti kako je izgledalo "cedlo" za tjestetninu, "culo" ili "trlca" za obradu lana. "Vurmokar" je urar, "popljunar" - čovjek koji je izrađivao poplune. Zanimanja su to koja su izumrla u Novoj Rači. Kao što je nestala i nekad vodeća tvornica za proizvodnju opruga u bivšoj državi - Fenor. I njegovi "federi" i "Feder japa" našli su se u rječniku.


- Ovaj spomenik iza mene napravili su radnici povodom 10 godina osnivanja - 1971., dakle, to je spomenik kojega su nazvali Feder japa, kazala je Ščrbačić Dragovac.


Svoj su stručni doprinos nastanku "Račačke kajkavštine" dali jezični stručnjaci Mijo Lončarić, Tomislav Čanković i Tatjana Kreštan.


- Sakupiti toliki broj riječi, opisati gramatički i obrazložiti njihova značenja veliki je leksikografski rad koji je gospođa Ščrbačić pokazala, kazala je Kreštan.


Zavičajni govor dio je nematerijalne kulturne baštine. Svjesni svojih vrijednosti, zaključuje recententica knjige, možda ćemo nadrasti kompleks malog naroda i obraniti se od galopirajućeg utjecaja anglizama i ostalih tuđica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!