World of Robots, najveća izložba robota u regiji

16.09.2022.

19:58

Autor: Mirna Farkaš Salomon/Dnevnik/IMS/HRT

Najveća izložba robota u regiji

Najveća izložba robota u regiji

Foto: Dnevnik / HTV

U Klovićevim dvorima u Zagrebu održava se nesvakidašnja izložba, "Svijet robota" - najveća takva izložba u Europi.

Ono što je bilo nezamislivo izvan žanra znanstvene fantastike, roboti i robotizirani pomagači, postaju dijelom svakodnevice.

Na izložbi je 50-ak robota, od humanoidnih i industrijskih do replika. Vlasnici su osmislili koncept i počeli kupovati robote kada se zbog COVID-a nisu mogli baviti svojim osnovnim poslom - organizacijom koncerata. Najvažniji izložak je, posebno za obožavatelje, originalni R2D2 upotrijebljen u prvom filmu iz serijala Ratovi Zvijezda, "Nova nada".

Njega je nemoguće kupiti jer je posuđen filmskog studija. No originalne replike iz filmova radi samo jedna tvrtka na svijetu, pa se za npr. Terminatora, model T 800 iz drugog filma, čekalo dvije godine i stajao je 15.000 eura.

Neobičan je spoj Klovićevih dvora - isusovačkog samostana iz 17. stoljeća i novih tehnologija.

- Upravo ovo mjesto u kombinaciji sa ovakvom izložbom je dalo još jedan dodatni „touch” cijelom događaju, kazala je Sanja Ajdinovski, organizatorica izložbe. 

- Ovo je izložba koja na sasvim novi način progovara o već više desetljetnoj tradiciji robotike u svijetu i ne možemo ju izbjeći, izjavila je Petra Vugrinec, muzejska savjetnica u Galeriji Klovićevi dvori.

Izložba Svijet robota putuje Europom već godinu dana, ostvarila je velik uspjeh u Stockholmu i Budimpešti, a u Zagrebu, u Galeriji Klovićevi dvori, bit će otvorena do sredine prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!