11:47 / 14.01.2019.

Autor: HRT

Rođendan umjetnosti

Foto: Vesna Mačković

Foto: Vesna Mačković

Foto: - / -

Hrvatski radio u četvrtak, 17. siječnja po četrnaesti put se uključuje u međunarodni projekt skupine za ars acusticu Euroradija – Art's Birthday, odnosno Rođendan umjetnosti.
Kuća za ljude i umjetnost- Lauba, ove je godine domaćin hrvatskog priloga za jedinstvenu proslavu Rođendana umjetnosti u radiofonskim formatima kojim pod naslovom "Šapni mi, želim vikati"  iz Zagreba u Europu i Sjevernu Ameriku pridodajemo "ARKTIK".

Hrvatski radio u četvrtak, 17. siječnja po četrnaesti put se uključuje u međunarodni projekt skupine za ars acusticu Euroradija – Art's Birthday, odnosno Rođendan umjetnosti.

Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1 000 000 godina. Nakon njegove smrti 1987. godine umjetnici diljem svijeta počeli su slaviti njegovu zamisao VJEČNE MREŽE. Svaka zemlja sudionica, svaki grad i mjesto na kojemu se proslava odvija - organizira svoje slavlje. Potpuno je nevažno radi li se o susretu nekoliko prijatelja u privatnom studiju ili o koncertnoj večeri u muzeju, galeriji, na radijskoj postaji ili u koncertnoj dvorani. Jedini je uvjet da svaka skupina svoje darove Umjetnosti može poslati odnosno razmjenjivati s drugima.

Kao i dosadašnjih godina, Europska radijska unija (EBU) na svoja dva satelitska kanala nudi izravna uključenja u događaje iz dvadesetak europskih i sjevernoameričkih gradova u koje su uključene nacionalne i nezavisne radijske postaje. Hrvatski radio na svom Trećem programu donosi projekt EBU-a u sveukupnome četverosatnome trajanju od 20 sati do ponoći kombinirajući prijenose iz Bukurešta, Berlina, Ljubljane, Bratislave, Beča, Varšave, Praga, Lausanne, Moskve, Stockholma, Beograda, Freiburga, South Rivera, Lisabona, Graza, Pariza, Berna, Sankt Pöltena, Madrida i Zagreba.

Međunarodnoj publici ove godine ćemo predstaviti novoosnovani Kolektiv za suvremenu glazbu ARKTIK  te njihov projekt "Šapni mi, želim vikati" autorice i redateljice Vesne Mačković, a za prvi postav i nastup na svjetskoj premijeri međunarodnog obilježavanja Rođendana umjetnosti odabrani su Tijana Gojić Topolnik – vokal, Nino Orepić i Goran Goldberger – perkusije, Adam Webster – violončelo i Želimir Schauer – elektronika i bas gitara.

- Veseli nas ovom prilikom ostvariti našu svjetsku premijeru i započeti jedno zanimljivo i uzbudljivo glazbeno putovanje iz Zagreba u svijet - rekla je Vesna Mačković.

- Drago nam je što se ove godine po prvi puta u projekt proslave 1 000 056. Rođendana umjetnosti uključio i Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, pa će tako kostime za ARKTIK dizajnirati i izraditi studentice Diplomskog studija kostimografije Martina Hrup i Luiza Serblin uz mentorstvo profesorice doc.dr.art Ivane Bakal i mentoricu izrade kostima dipl.ing. Durđicu Kocijančić.

I ovogodišnji Rođendan umjetnosti za slušatelje Trećeg programa HR pripremaju urednice projekta Adriana Kramarić (Odjel Drama) i Iva Lovrec Štefanović (Odjel Glazbeni sadržaji) koja je i komentatorica izravnog prijenosa.

Više o EBU projektu na: http://artsbirthday.ebu.ch/

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!