Rođendanski koncert u čast Vladimiru Krpanu

21.01.2018.

15:10

Autor: Mira Marenić Toljan / V.M.

Vladimir Krpan

Vladimir Krpan

Foto: - / -

Bivši studenti pijanista i pedagoga Vladimira Krpana omiljenom profesoru priredili su rođendanski koncert u dvorani Lisinski.
Naš proslavljeni glazbeni umjetnik i pedagog Vladimir Krpan sigurno je u svojih 80 godina imao nezaboravnih rođendana, ali ovogodišnja proslava po mnogočemu je posebna: omiljenom profesoru rođendanski su koncert u dvorani Lisinski priredili njegovi bivši studenti.

Na istoj pozornici uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem maestra Tončija Bilića zvučnu je čestitku poslalo šestero odabranih - Martina Filjak, Katarina Krpan, Srđan Čaldarović, Bruno Vlahek, Pedja Mužijević i Maksim Mrvica: Ja sam kod profesora studirao pet godina. Bio je to jedan ogroman fundus znanja koje je prenio na mene, kao i ljubav za kompozicije koje sam onda puno puta svirao,  prisjeća se Maksim Mrvica.

Na koncertu nazvanom Vladimir Krpan 80 plus nastupilo je tek nekoliko naših sjajnih pijanista koji su proizašli iz klase profesora Krpana u kojoj je diplomirao najveći broj studenata u povijesti zagrebačke Muzičke akademije. Nemali broj studenata profesora Krpana ostvario je blistave inozemne karijere, a među nositeljima slavljeničkog programa bila je i maestrova kći: Strog nije bio, ali je puno tražio. Naravno, i danas, kao i cijelog života, on je neiscrpno vrelo znanja i svaki put kad imam neku nedoumicu ili pitanje, uvijek mu se obratim,  ističe pijanistica Katarina Krpan.

U skladu s datumom, lijepa i sentimentalna gesta njegovih učenika pretvorila je Lisinski u mjesto svečanosti klavirskog zvuka. Ono što je meni najvažnije je to da su oni udružili snage jer svi su zapravo različite osobnosti s raznolikim estetikama, no zadržali su finoću međusobnog razumijevanja i to mi je posebno drago kao profesoru,  rekao je slavljenik Vladimir Krpan.

Bilo je to slavlje kakvo svaki profesor samo poželjeti može. Zaslužio je to naš proslavljeni pijanist i profesor iza kojeg je blistava 60-godišnja umjetnička karijera zlatnim slovima upisana u povijest hrvatske glazbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!