Rodna poetika art ikone Kiki Smith i domaćih umjetnica

18.01.2022.

09:20

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Izložba Kiki Smith i hrvatskih umjetnica

Izložba Kiki Smith i hrvatskih umjetnica

Foto: HRT / HTV

U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti do 28. siječnja možete posjetiti izložbu "Slava: Hrvatske umjetnice pozdravljaju Kiki Smith". Kiki Smith u svom se radu bavi temama kao što su ljudsko tijelo, tjelesnost, kompleksnost emocija, kao i snova.

Radovi proslavljene američke umjetnice stavljeni su u dijalog s djelima hrvatskih umjetnica poput Nevenke Arbanas, Biserke Baretić, Jagode Buić, Vlaste Delimar, Naste Rojc i mnogih drugih.

Hrvatska javnost prvi put ima prigodu vidjeti stvaralaštvo poznate američke umjetnice Kiki Smith. Njezini radovi predstavljeni su zajedno s djelima hrvatskih umjetnica iz zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti koja su nastala u razdoblju od sto godina, i u suglasju su sa stvaralaštvom Kiki Smith. Tako ovaj likovni postav povezuje dvije umjetničke scene u vremenu i prostoru.

- To je važno stoga što je Kiki Smith jedna od umjetnica koje su krajem milenija, rodnu poetiku uvele na velika vrata mainstream muzejske i galerijske prakse. I ne samo to, ona je dala specifičan i posve neočekivan doprinos nečemu što se smatra da je jedno potpuno iscrpljeno područje umjetničkog stvaralaštva, a to je recimo ženski akt. I nakon njenog doprinosa koji je izvjesnu vrstu naturalizma unio u prikazu ženskoga tijela, a važno je napomenuti da Kiki Smith uvijek kreće od svog iskustva i otuda je zapravo njena koncentracija na žensko tijelo s obzirom da je to njeno primarno i iskustvo u stvarnosti, kaže Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

Kiki Smith osamdesetih je godina potpuno promijenila način na koji se predstavlja ljudsko tijelo i tjelesnost. To se posebno odnosi na motiv žene te općenito ono što se u umjetnosti smatralo područjem ženskog stvaralaštva, kao što su motivi vezani uz snove, emocije, intuitivan odnos prema stvarnosti, osobito prirodi.

- Naravno da sam ja kao kustos izložbe među radovima koje imamo mi u kolekciji, među hrvatskih umjetnica, izabrao one koji korespondiraju radu Kiki Smith, dakle koje se same bave na svoj način sličnim ili istim temama poput Nives Kavurić Kurtović, Milene Lah, Jagode Buić i tako dalje, dodaje Franceschi.

Izložba Slava: Hrvatske umjetnice pozdravljaju Kiki Smith prikazuje razne medije u kojima su umjetnice radile. Riječ je o skulpturama, interpretaciji grafičkih medija, crtežima, tapiserijama te skulpturalnim instalacijama.

- Ovom izložbom mi smo napravili jedan ne samo interkulturalni dijalog između naše scene i američke, odnsno internacionalne scene, već smo zapravo i tim sestrinstvom među jednom velikom internacionalnom zvijezdom i našim umjetnicama, nadišli te kanone i strukture moći koji danas prevladavaju u muzejskom svijetu. Tako da smo hrvatskoj publici koja zna umjetnice, preko njih predstavili jednu veliku međunarodnu zvijezdu koja dosad nikada nije kod nas izlagala. A nadamo se da ćemo kroz katalog naše umjetnice predstaviti na jedan specifičan način na međunarodnoj sceni, kaže Franceschi i najavljuje: "Izložbom posjetitelji ulaze u čarobni osobni svijet Kiki Smithpotpomognut čarobnim svijetom koji su tkale i realizirale naše umjetnice tijekom cijelog 20.stoljeća".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!