17:58 / 26.04.2021.

Autor: Antonia Ćosić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Roman Elvisa Bošnjaka o Josipu Reihl-Kiru

Elvis Bošnjak

Elvis Bošnjak

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Zapovjednik osječke policije Josip Reihl-Kir poznat je kao mirotvorac koji je među srpske i hrvatske vojnike dolazio otkopčavajući svoj sako ne bi li vidjeli da je jedini nenaoružan među njima.

Priča o njegovu ubojstvu 1991. potaknula je poznatog splitskog glumca, dramskog pisca i scenarista Elvisa Bošnjaka da napiše svoj prvi roman. U njemu je isprepleo dvije pripovjedne niti - jedne o žrtvi i druge o ubojici. S autorom je razgovarala ekipa Vijesti iz kulture:

Nakon što je napisao nekoliko drama, glumca Elvisa Bošnjaka za prvi je roman inspirirala priča o Reihl -Kiru.


- Zapravo sam čitao jedan tekst kojeg je napisao Davor Spišić u kojem se spominje slučaj za kojeg dotad nisam čuo i to me zaintrigiralo i guglao sam, vidio o čemu se radi. Mislim da je to jedinstven slučaj na našim prostorima, kaže Bošnjak.


U jednoj pripovjednoj liniji autor iznosi fiktivne događaje iz posljednjih dana Kirova života, dok u drugoj pratimo ubojicu koji je posve fiktivan lik od ubojstva nadalje.


- Htio sam zapravo stvarajući na neki način junaka našeg doba ili tog doba, podići to na višu razinu, fikcija je tu jača. Držao sam se stvarnog događaja koliko je bilo potrebno da se priča rastvori, dodaje Bošnjak.


S njim je na romanu radila i udovica zapovjednika Kira.


- Naravno, mislim da mi je, osim što je govorila, bio jako važan i način kako je govorila o njemu - dobili ste čovjeka koji je neobičan, čovjek koji je intelektualac, koji je na mjestu ravnatelja policije, koji čita, sluša glazbu, ističe Bošnjak.


„Gdje je nestao Kir“ - naslov je bez upitnika jer, ističe autor, svatko zna odgovor na pitanje gdje su nestale moralne vrijednosti

„Gdje je nestao Kir“

„Gdje je nestao Kir“

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!