12:13 / 23.02.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Roman koji je osvojio Bookera i čitatelje diljem svijeta

B. Evaristo: " Djevojka, žena, drugo"

B. Evaristo: " Djevojka, žena, drugo"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Rijetko koji roman odmah prepozna i kritika i publika, kao roman britanske knjževnice nigerijskog podrijetla Bernardine Evaristo 'Djevojka, žena, drugo...' Dosad je osvojio više od 20 nagrada, među kojima je i Booker, preveden je na 34 jezika i prodan u nebrojeno mnogo izdanja diljem svijeta. 

U Hrvatskoj je objavljen potkraj prošle godine, prvo je izdanje razgrabljeno, a u knjižare je već stiglo i treće. Razloge popularnosti tog romana istražila je ekipa Vijesti iz kulture:

Roman Bernardine Evaristo ispisuje novu povijest Velike Britanije, neispričanu povijest žena u toj zemlji. Čita se brzo i lako, iako u njemu gotovo nema interpunkcije.


- To je povijest ispisana u jednom dahu, hip hoperska bujica povijesti. Prvenstveno govori o povijesti tamnoputih žena, zatim povijest lezbijki, povijest alfa lezbijki i povijest preljubnica, ali i besmrtnih baka, ističe književni kritičar Dragan Jurak.


Od prabaka rođenih početkom dvadesetog stoljeća, do tinejdžerica dvadeset i prvoga, roman "Djevojka, žena, drugo" prati dvanaest likova u potrazi za sretnijim životom.


- One pokušavaju afirmirati svoje talente i pokušavaju se nametnuti ne samo muškarcima nego i drugim ženama, komentira novinar Denis Derk.


Bernardine Evaristo

Bernardine Evaristo

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Obilježja proze Bernardine Evaristo su hrabrost, subverzivnost i preispitivanje mitova različitih povijesti i identiteta, a neobično pisana povijest žena zaintrigirala je i našu publiku pa je roman u samo tri mjeseca gotovo rasprodan i tiskana su čak tri izdanja.


- To samo pokazuju da je ona našla put do svojih čitatelja i ono što nas veseli je da nju čitaju i muškarci i žene, kaže Ivana Kalogjera, voditeljica odnosa s javnošću Profila.

Ivana Kalogjera

Ivana Kalogjera

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Evaristo je za ovaj roman 2019. dobila nagradu Booker, koju je podijelila s Margaret Atwood, a 2020. knjiga "Djevojka, žena, drugo" proglašena je romanom godine, koji je u vrlo kratkom vremenu preveden na više od 30 jezika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!