Romeo i Julija vratili se na Lovrijenac

22.06.2022.

16:54

Autor: Morana Baričević/Regionalni dnevnik/HRT

Predstava Romeo i Julija na Lovrijencu

Predstava Romeo i Julija na Lovrijencu

Foto: HRT / Regionalni dnevnik

Najpoznatija ljubavna tragedija na svijetu "Romeo i Julija" ponovno je nakon pandemije u Dubrovniku. U svom izvornom obliku počelo je osmo izdanje Midsummer Scene festivala, jedinog hrvatskog kazališnog festivala na engleskom, i to šekspirijanskom engleskom jeziku.


Sinoćnjom premijerom "Romeo i Julija" vratili su se na Lovrijenac! Tijekom trajanja festivala, najizvođenija Shakespeareova tragedija igrat će se 13 večeri.

- Romeo i Julija - očito najveća ljubavna priča ikada dosad i nevjerojatno je raditi je u ovoj tvrđavi jer Julija može biti na balkonu, daleko iznad Romea. Prekrasno!, kazao je redatelj San Aita.

Zbog zdravstvenih tegoba glavnoga glumca, samo 2 dana prije premijere iz Londona je doputovao novi Romeo.

- Ovo mi je prvi angažman izvan Britanije. Nije mi prvi put da sam uskočio u ulogu u posljednji tren, ali ovaj je put bilo prilično lako i opušteno jer su zaista odlična ekipa, pružili su mi veliku podršku, dodao je glumac Jordan McKenzie.

Uglazbljeni Shakespearovi soneti kao glazbeno-scenski projekt Klape Kaše te monodrama "Bijedni glumac" autora Filipa Krenusa i Seana Aita samo je dio ovogodišnjeg programa festivala.

- Antonija Pacek pijanistica i skladateljica izvest će nam svoj "Seasons of life". Imat ćemo u njezinu koncertu priču o 750 godina Dubrovačkog statuta. S kazalištem Marina Držića opet izvrsna suradnja. Njihov "Hamlet - evidencija zločina jedne monarhije" bit će titlan na engleski za naše posjetitelje, najavila je izvršna producentica Midsummer Scene festivala Darija Mikulandra Žanetić

A za sve one koji ne znaju što očekivati od predstave na engleskom jeziku glumac Filip Krenus kaže: "Ne morate znati svaku riječ Shakespearijanskog jezika, to nije znala ni tadašnja publika i zbog toga vas pozivamo da dođete bez straha".

Čarolija Lovrijenca nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ni glumce ni publiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!