Rudan i Šustić dobitnice književne nagrade "Drago Gervais"

15.11.2021.

16:44

Autor: Darko Santini/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Dodjela književnih nagrada "Drago Gervais"

Dodjela književnih nagrada "Drago Gervais"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U vijećnici Grada Rijeke uručene su književne nagrade Drago Gervais, Evelini Rudan za najbolje objavljeno i Dori Šustić za najbolje neobjavljeno književno djelo.


Evelina Rudan dobitnica je nagrade Drago Gervais za zbirku pjesama Smiljko i ja si mahnemo. Rudan je to već druga nagrada Drago Gervais, prvu je dobila prije 14 godina za neobjavljeni rukopis "Breki i ćuki".

- „Smiljko i ja si mahnemo” je zbirka balada organiziranih u 40 tekstova, može funkcionirati kao jedna balada i niz od 40 balada, balada na mahove. Na neki način to je razgovor s jednim žanrom, žanrom balade, rekla je Evelina Rudan, dobitnica nagrade Drago Gervais za objavljeno književno djelo.

Nagradu za neobjavljeno književno djelo dobila je Dora Šustić za roman Praznina, a zahvaljujući nagradi bit će objavljen sljedeće godine.

- Rukopis Dore Šustić u ovoj kategoriji neobjavljenog rukopisa na najbolji način reprezentira književnu nagradu Drago Gervais i sve one efekte, dakle istovremeno odražavanje lokalnog konteksta unutar kojeg autor djeluje, ali i povezivanja s nacionalnim kontekstom, rekao je Aleksandar Mijatović, predsjednik Prosudbenog povjerenstva nagrade Drago Gervais.

- Pa roman je dugo nastajao, pet godina, zapravo je na neki način auto fikcija tako da progovara o temama moje generacije - o odrastanju djevojke i transformaciji djevojke u mladu ženu, rekla je Dora Šustić, dobitnica nagrade Drago Gervais za neobjavljeno književno djelo.

Nagrada Drago Gervais od 1974. godine dodjeljuje se svake druge godine , a ulomke iz oba nagrađena djela čitala je glumica Jelena Lopatić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!