Rukopis "Malog princa" bit će izložen u Louvreu

20.12.2021.

10:38

Autor: Hina/HRT

"Mali princ"

"Mali princ"

Foto: Trini Tosello / Shutterstock

 Rukopis "Malog princa" Antoinea de Saint-Exuperyja, koji dosad nikada nije izložen u Francuskoj, posjetitelji će moći vidjeti na izložbi u Parizu od veljače do lipnja 2022., objavio je Muzej dekorativne umjetnosti.


Slavni francuski pisac, pjesnik, aristokrat, novinar i avijatičar Antoine de Saint-Exupery ovu je priču napisao u New Yorku i na Long Islandu, gdje je između lipnja i studenoga 1942. bio u egzilu.


Rukopis od tada nije 'napuštao' Sjedinjene Države.


Prije nego što se u proljeće 1943. pridružio Slobodnome francuskom ratnom zrakoplovstvu u Sjevernoj Africi autor ga je povjerio prijateljici Silviji Hamilton, a ona ga je 1968. prodala knjižari i muzeju Morgan Library & Museum.


U Louvreu do 26. lipnja


Ova će privatna ustanova rukopis posuditi Muzeju dekorativne umjetnosti koji od 17. veljače do 26. lipnja u krilu palače Louvre ugošćuje izložbu "Susret s malim princom".


Na izložbi će se moći vidjeti i više od 600 djela, koja su pripadala autoru, među kojima brojni, većinom dosad neobjavljivani i neizlagani akvareli, skice i crteži, kao i brojne fotografije, pjesme, novinski isječci i dijelovi Saint-Exuperyjeve korespondencije, stoji u priopćenju Muzeja.


"Mali princ" jedno je od najvećih djela u povijesti svjetske književnosti


Nakon što je knjiga 1943. objavljena na francuskome i engleskom jeziku u New Yorku, Saint-Exupery je misteriozno nestao nakon što je u srpnju 1944. poletio s Korzike u vojnu izviđačku misiju prema francuskoj obali koja je tada bila pod njemačkom okupacijom, pa nikada nije saznao ništa o čudesnoj sudbini ovog djela koje je u rodnoj mu Francuskoj objavljeno tek 1946. godine


Prevedeno je na tristo svjetskih jezika. U "Malome princu autor na jednostavan način piše o toleranciji, razumijevanju i odnosima u svijetu, iznoseći jaku vjeru u mogućnost čovjekova preobražaja. To je kratka knjiga napisana kao bajka o stvarnom svijetu, o grijesima i zabludama, o vjernosti, ljubavi, poštovanju i razumijevanju.


Rukopis izvorno ima više od 30.000 riječi, koje je teško dešifrirati. Redigirao ga je sam autor koji je uvijek stremio najjednostavnijem stilu.


Godine 2014. rukopis je izložen u prostorima Morgan Library & Museuma.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!