13:00 / 09.01.2018.

Autor: Koraljka Kirinčić / V.M.

Ruska književna 'proročica' Olga Slavnikova

-

-

Foto: - / -

Na početku 2018. vraćamo se u 2017. jer ta je godina naslov romana ruske književnice Olge Slavnikove koja nam je otkrila jesu li se u 2017. ostvarila njezina predviđanja. Roman 2017. pisala je 2006. godine - kao distopiju.
Na početku 2018. vraćamo se u 2017. jer ta je godina naslov romana ruske književnice Olge Slavnikove koja nam je otkrila jesu li se u 2017. ostvarila njezina predviđanja. Roman 2017. pisala je, naime, 2006. godine - kao distopiju.

Roman 2017. na hrvatski je preveo Ivo Alebić, a objavila naklada Sandorf. Knjiga, koja je prvo izdanje imala 2006., nagrađena je ruskim Bookerom, a ponovno ju aktualizira godina o kojoj govori te stota godišnjica Oktobarske revolucije. Radnja romana zbiva se u Rusiji i okuplja neobičnu galeriju likova poput sakupljača i ilegalnih trgovaca mineralnim bogatstvom i dragim kamenjem, tranzicijskih moćnika te zvijezda estrade. Pratimo neobičnu ljubavna priču, ali i val krvavih nereda Crvenih i Bijelih, koji se širi Rusijom.

To je zapravo rezime cijelog našeg stoljeća,  rekla je autorica prigodom nastupa na prošlogodišnjem pulskom Sajmu knjiga istaknuvši ljubav i ljubavne odnose u vrijeme društvenih prevrata kao važan element romana. Takva su vremena uvijek intenzivna jer je situacija drugačija nego tijekom građanskog mira,  istaknula je Olga Slavnikova.

Pogledajte razgovor s Olgom Slavnikovom, emitiran u emisiji Knjiga ili život, koju u cijelosti možete pratiti ponedjeljkom na HRT3 i na usluzi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!