Ruski avangardist Aleksandar Rodčenko u MUO-u

06.06.2019.

13:35

Autor: D.I./V.M./Hina/HRT

-

-

Foto: - / -

Muzej za umjetnost i obrt 17. lipnja otvara izložbu 'Aleksandar Rodčenko: revolucija u fotografiji', na kojoj će se hrvatskoj publici prvi put predstaviti fotografski opus jednog od najznačajnijih predstavnika ruske avangarde.
Muzej za umjetnost i obrt 17. lipnja otvara izložbu 'Aleksandar Rodčenko: revolucija u fotografiji', na kojoj će se hrvatskoj publici prvi put predstaviti fotografski opus jednog od najznačajnijih predstavnika ruske avangarde, ali i jednog od najznačajnijih europskih fotografa i umjetnika uopće.

Bit će izloženo 150 Rodčenkovih fotografskih radova nastalih tijekom dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, te nekoliko fotomontaža, kakve je pod utjecajem njemačkih dadaista radio za reklame i naslovnice časopisa.

Kako je najavljeno iz Muzeja za umjetnost i obrt, u skladu s revolucionarnim duhom vremena dominiraju teme rada, tvornica, strojeva, moderne arhitekture i sporta.

Pogledajte gostovanje kustosice MUO-a Adriane Prlić i kustosa i zamjenika ravnatelja Multimedijskog umjetničkog muzeja Moskva (MAMM) Sergeya Burasovskog u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Kao važan dio izložbe izdvajaju se i portreti radnika i umjetnika, prvenstveno književnika, kao što su Sergej Tretjakov, Vladimir Majakovski ili Osip Brik, čija je karikatura rađena za naslovnicu kultnog ruskog avangardnog časopisa LEF, s kojim je Rodčenko redovito surađivao.

Rodčenko je djelovao na području slikarstva, grafičkog dizajna, kazališta, filma, ali najviše fotografije koju je, napominje se u najavi, smatrao medijem novog doba koji treba prestati biti refleksijom stvarnosti te postati nositeljem novih ideja i konceptualnog mišljenja.

Studirao je slikarstvo, nakon čega pristupa konstruktivističkom pokretu čiji su glavni postulati bili čisti i jednostavni oblici, negativan odnos prema tradiciji i dekorativnosti te funkcionalnost umjetnosti skladu s industrijalizacijom, razvojem tehnike i novih materijala.

Njegova djela odlikuje društveni angažman te formalni i sadržajni eksperimenti: dijagonalna i geometrizirana kompozicija, ekstremni donji i gornji rakurs, jaki kontrasti, krupni planovi, noćne snimke.

Izložba 'Aleksandar Rodčenko: revolucija u fotografiji' dio je međuinstitucionalne suradnje Muzeja za umjetnost i obrt i Multimedijskog umjetničkog muzeja u Moskvi, te dio programa Dana Moskve u Zagrebu.

Kustosica izložbe iz Multimedijskog umjetničkog muzeja u Moskvi je Olga Sviblova, a kustosica MUO-a Adriana Prlić koju smo ugostili u emisiji Kultura s nogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!