S posljednjih priprema za otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara

08.07.2020.

16:16

Autor: S.D/I.D./V.M./Hina/HRT

default error photo
Uz stihove ‘Himne slobodi’ i podizanje zastave ‘Libertas’ u starom portu večeras će svečano biti otvorene 71. Dubrovačke ljetne igre – uz izravni prijenos na HTV1. Provjerili smo kako teku posljednje pripreme.
Uz stihove ‘Himne slobodi’ i podizanje zastave ‘Libertas’ u starom portu večeras će svečano biti otvorene 71. Dubrovačke ljetne igre – uz izravni prijenos na HTV1. Provjerili smo kako teku posljednje pripreme.

Otvorenje režira Marina Pejnović, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom dirigirat će Tomislav Fačini, a pridružit će im se Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera, zatim pijanist Aljoša Jurinić, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i Ivan Bonačić na saksofonu, uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla te Folklornog ansambla Linđo.

Uoči večerašnjeg otvorenja ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska bila je u starom portu i razgovarala s Ivanom Medo Bogdanović, ravnateljicom JUK DLJI, Sašom Božićem, pomoćnikom intendantice za dramski program i Tomislavom Fačinijem, pomoćnikom intendantice za glazbeni program:

U 47 dana trajanja, na 13 scenskih i ambijentalnih lokacija u Dubrovniku, bit će predstavljeno gotovo 50 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi.
Prijenos otvorenja Dubrovačkih ljetnih igara '71. DLJI obilježene pandemijom koronavirusa, ali i neuništivim duhom'

Program 71. Dubrovačkih ljetnih igara, koje će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza, obilježen je pandemijom koronavirusa, ali i neuništivim duhom Dubrovnika, istaknuto je na ovotjednoj konferenciji za medije u dubrovačkoj Palači Sponza.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski istaknula je kako je ponosa što se Igre održavaju, ponajprije zahvaljujući viziji ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

- I prije prvog kriznog vala koronavirusa ministrica je imala viziju i željela da se Igre održe. S takvom garancijom nismo spavali tijekom pandemije već smo izuzetno konstruktivno razgovarali o novom izgledu Igara. Puno izazova je pred nama, a program je krojen s puno mara prema samom Dubrovniku, njegovom ambijentu i neuništivom duhu, rekla je Ruždjak Podolski.

Pogledajte razgovor s intendanticom DLJI Dorom Ruždjak Podolski koju smo ugostili u Vijestima iz kulture:
Dubrovačke ljetne igre spremne za 71. izdanje Pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić istaknuo je kako su DLJI, uz Salzburg i Ljubljanu, jedan od rijetkih ljetnih festivala koji se ipak događaju.

- Unatoč manjim financijskim sredstvima predstavit ćemo čak četiri produkcije i suradnje, koje se konceptualno bave reinterpretacijom djela dubrovačkih autora. Uz to, dovodimo i predstave koje su obilježile prošlu sezonu, "Tri sestre" i "Tko se boji Virginije Woolf?". Zapravo, riječ je bogatstvu različitih stilova, naravno uz propitivanje što je ambijentalnost danas, naveo je, između ostalog, Saša Božić.

Ravnateljica Javne ustanove Dubrovačke ljetne igre Ivana Medo Bogdanović podsjetila je kako ovogodišnji proračun festivala, nakon velikih rezova, iznosi 6,5 milijuna kuna, od čega su 2 milijuna kuna iz sponzorskih i donatorskih sredstava.

- Proračun nam je smanjen za 60% u odnosu na prvotni koji je usvojen u veljači, ali su se smanjili i troškovi pripreme izvedbi. Čak smo u jeku pandemije uspjeli dobiti i neke nove sponzore. Rezultat je na koncu bogat program. Uz to, pridržavanjem mjere razmaka izgubili smo 70 posto kapaciteta gledališta. Očekujem da će velika većina publike biti dubrovačka i hvala im na potpori, rekla je Medo Bogdanović.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković bitnim je istaknuo što je tradicija održavanja festivala nastavljena i to s izvrsnim programom, dok je zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević posebno pohvalila dio programa namijenjen najmlađoj publici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!