11:45 / 23.08.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Sa o Roma - 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju

-

-

Foto: - / -

Promjene vezane uz proslavu Đurđevdana tijekom pet desetljeća na filmskoj vrpci i fotografijama bilježila je američka etnokoreologinja hrvatskog porijekla dr. sc. Elsie Ivancich Dunin.
U Etnografskom muzeju u Zagrebu večeras se otvara izložba "Sa o Roma - 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju".

Kroz fotografije, filmove, nošnje i druge predmete materijalne kulture izložba prikazuje godišnji romski blagdan skopskih Roma, "Erdelezi", koji se proslavlja u periodu od 2. do 9. svibnja.

Romi poznaju dva godišnja doba. Hladno zimsko doba nazivaju „ivend" i toplo ljetno koje nazivaju „nilaj". Upravo ovaj blagdan Romima predstavlja početak toplog dijela godine što obilježavaju brojnim običajima vezanim uz njega.

Javni aspekt blagdana naglašen je običajem dočekivanja dopreme janjaca u zajednicu, koji se kasnije obredno žrtvuju te svakodnevnom glazbom koja traje od izlaska sunca. Nekada je ona bila izvođena na zurlama i tapanima, dok je to u novije doba glasna glazba s radija.

Vrhunac proslave je u sumrak posljednjeg dana (9. svibnja) i obilježen je gozbama, druženjem i plesanjem na javnim mjestima.

Promjene vezane uz proslavu ovog blagdana tijekom pet desetljeća na filmskoj vrpci i fotografijama bilježila je američka etnokoreologinja hrvatskog porijekla dr. sc. Elsie Ivancich Dunin čiji je rad predstavljen ovom izložbom.

Republika Makedonija je 2011. g., a UNESCO 2017. g. proglasio proslavu ovog blagdana zaštićenim kulturnim dobrom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!