15:32 / 04.07.2018.

Autor: E.L.S./M.Š./Hina

Saksofonisti preplavili grad

18. Svjetski kongres saksofonista otvara Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem  francuskog maestra Pierre-Andréa Valadea. Fotografija s probe u KD Vatroslav Lisinski (Foto: Marija Štilinović/HRT)

18. Svjetski kongres saksofonista otvara Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem francuskog maestra Pierre-Andréa Valadea. Fotografija s probe u KD Vatroslav Lisinski (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Foto: - / HRT

Ove godine domaćin je Hrvatska i grad Zagreb, organizator Muzička akademija, a sve se odvija pod vodstvom umjetničkog direktora Dragana Sremeca.
Glazbeni nastupi na ulicama grada promovirali su Svjetski kongresa saksofonista koji se održava u Zagrebu i na brojnim će lokacijama realizirati program s preko 400 glazbenih nastupa. Na kongres je stiglo preko 1500 sudionika iz gotovo pedeset zemalja svijeta, od toga preko 1300 saksofonista svih generacija i svih glazbenih izričaja. I svi će oni biti aktivni u nastupima, radionicama i koncertima tijekom narednih pet dana.
SVJETSKI KONGRES SAKSOFONISTA

U glazbenim trigerima po gradu, u dnevnim terminima sudjelovao je kvartet Just sax, kojeg čine mladi saksofonisti iz Jaske, Patrik Prežgaj, sopran saksofon, Nera Majtanić, alt saksofon, Dragutin Rojić, tenor saksofon i Nikola Smetko, bariton saksofon. Najsimpatičnije je bio njihov nastup na Dolcu gdje su svirali samo za kumice.

U večernjim satima na balkonu HNK nastupala je grupa vrsnih saksofonista iz Hrvatske i svijeta, predvođena profesorom Draganom Sremcem, istaknutim saksofonistom i ujedno umjetničkim direktorom ove manifestacije, dok je brojna publika, kolege glazbenici i prolaznici, s oduševljenjem pratila nastup.

Nakon toga je na prostoru ispred Muzičke akademije krenulo muziciranje mladih saksofonista iz cijelog svijeta, a u jednom trenutku pridružili su im se iskusniji kolege glazbenici te su u skladnom ritmu i nadahnutoj  atmosferi nastavili nastupati zajedno. Zajedničkim glazbenim nastupima prethodila je proba, tako da su saksofonisti i prije prvog dana kongresa, svoj boravak u Zagrebu započeli radno.

Nastupima i svirkom saksofona po gradu na autentičan se način predstavio nadolazeći Svjetski kongres saksofonista i ujedno pozvala publika na neke od brojnih glazbenih događanja, na kojima će sudjelovati vrhunska imena iz svijeta glazbe i saksofona kao glavnog instrumenta.
https://bit.ly/2m4VySa
Organizator XVIII. Svjetskog kongresa saksofona je Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, a kongres je započeo u Chicagu pred gotovo pedest godina i održava se svake tri godine.

Ove godine domaćin je Hrvatska i grad Zagreb, organizator Muzička akademija, a sve se odvija pod vodstvom umjetničkog direktora Dragana Sremeca, prodekana Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Ideja je organizatora da se, osim u stručnim glazbenim krugovima, Kongres u što većoj mjeri odvija javno te da se za nastupe koriste brojni konvencionalni prostori i oni koji to nisu.

Stoga će se dio programa odvijati na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Hrvatskom narodnom kazalištu, Muzeju za umjetnost i obrt, Teatru &TD i Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu, ali i u Tunelu Grič, Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu, te Jazz & Cabaret Clubu Kontesa.

U pet dana trajanja "festivala glazbe u kojem je nezaobilazna zvijezda saksofon" odvijat će se više od 400 različitih programa raznih glazbenih žanrova, na raznim prostorima, u kojima će sudjelovati preko 1300 muzičara, među kojima su i brojni domaći glazbenici.

Na velikom koncertu prigodom svečanog otvorenja Kongresa u Dvorani Vatroslav Lisinski nastupit će Simfonijski orkestar HRT-a po ravnanjem dirigenta Pierra Andréa Valadea, a sudjelovat će slavni saksofonisti Branford Marsalis, Arno Bornkamp, Claude Delangle, Timothy McAllister i Antonio Garcia Jorge. Ulaz na ovaj koncert je slobodan.

Kongres će zatvoriti veliki open air koncert na Bundeku uz nastup Zagrebačke filharmonije i pod vodstvom dirigenta Quentina Hindleya, a nastupit će brojni solisti iz cijelog svijeta, među kojima su Otis Murphy, Paweł Gusnar, Nobuya Sugawa i Nikola Fabijanić. Koncert završava skupnim nastupom svih saksofonista, njih gotovo 400.

U programu sudjeluju i Jazz orkestar HRT-a koji će koncertom 'Sax&Jazz' u KD Vatroslav Lisinski, 12. srpnja u 19.30, pod vodstvom Andreasa Marinella uz soliste Branforda Marsalisa, Victora Goinesa, Pericoa Sambeata i Krzysztofa Urbanskog obogatiti ujedno i repertoar 37. Večeri na Griču. U programu Kongresa sudjeluju i Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske i Republike Slovenije, Zagrebački solisti te Ansambl za suvremenu glazbu Cantus.

Predviđen je i cijeli niz predavanja, radionica, izložbi, razmjena mišljenja i iskustava među kolegama, a posebno će se predstaviti i nova autorska djela skladana za saksofon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!