07:03 / 19.10.2021.

Autor: Sanja Najvirt/Krešo Fumić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Sanacija spomeničkih zdanja teško oštećenih u tuči početkom srpnja

Sanacija spomeničkih zdanja oštećenih u tuči u srpnju

Sanacija spomeničkih zdanja oštećenih u tuči u srpnju

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dvadesetak vrijednih spomeničkih zdanja u povijesnoj jezgri Požege, među kojima su i četiri sakralna objekta najviše kategorije, teško su oštećena u tuči početkom srpnja. Njihova sanacija u punom je jeku. 

Zgrada stare svilane samo je jedno od spomeničkih zdanja zaštićene kulturno povijesne cjeline Požege. Uz krovište, tuča je teško oštetila i pročelje zdanja u kojemu je inače smješten Konzervatorski odjel pa je žurna sanacija bila nužna. Takvih zaštićenih, posebno vrijednih zgrada u spomeničkoj jezgri grada, ima još. Neke su već i sanirane, za neke pripremamo sanaciju, a neke koje su malo manje oštećene privremeno su zaštićene do izrade osnovne projektne dokumentacije i planiraju se sanirati do kraja 2021., kaže voditelj Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Požegi Žarko Španiček.

Najteža oštećenja bila su na krovištima pa zbog kiša dodatno stradava i unutrašnjost zaštićenih objekata. Da bi ubrzalo sanaciju, Ministarstvo kulture odmah je reagiralo financijskom potporom.

- Ministarstvo kulture je osiguralo nešto više od 5 mil. kuna odmah nakon onih razornih nevremena, dodaje ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Gradonačelnik Požege Željko Glavić rekao je da će se sanirati 15 objekata koji su kulturna baština. Bez pomoći ti objekti teško bi bili sanirani, dodaje Glavić.

Tu su i četiri spomenika sakralne baštine Požege, poput barokne katedrale, romaničke crkve sv. Lovre i drugih zdanja čiju će sanaciju država pomoći s petstotinjak tisuća kuna.

Požega je nakon katastrofe odmah krenula u sanaciju, što je razmjere štete svakako umanjilo. Resorno Ministarstvo osiguralo je još 2 mil. kuna i za druge projekte zaštite spomeničke baštine na području Požege i cijele županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!