Darija Žilić predstavila novu knjigu: S rubova ekrana

24.01.2022.

08:57

Autor: Saša Užarević/Dobro jutro Hrvatska/HRT/I.B

Darija Žilić

Darija Žilić

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Naša poznata književnica Darija Žilić predstavila nam je svoju novu knjigu poetskih zapisa i pjesama u prozi: S rubova ekrana. 

Darija Žilić autorica je petnaest knjiga proze, poezije, eseja, kritike i intervjua. 

- S rubova ekrana je moja 15 knjiga i u nekom kontekstu se ubraja u taj niz knjiga koje su počele s knjigom "Grudi i jagode". Nakon toga je knjiga "Pleši, Modesty, pleši" za koju sam dobila nagradu Kiklop, zatim zatim "Muza izvan geta" - isto sam dobila nagradu Julije Benešić - za najbolju knjigu u Hrvatskoj eseja. Nekako nastojim kroz te svoje knjige, eseje, priče, baviti se upravo ljudskom egzistencijom i to kroz jezik, radeći prije toga na tom stilističkom dijelu. Povezujući emociju i jezik isto tako i milim da su za mene bile jako važne te društvene mreže jer doista ova knjiga povezuje to digitalno i to jezično. Znači, nastojim se nekako približiti ovom vremenu u kojem živimo. Direktno pišem čak, na ekran, tog trena kao jedna epifanija, tako da su ove pjesme i priče u prozi nastojale na taj jedan način da sublimiram svakodnevicu, da je povežem ponekad s filozofičnošću ili pak da u nekom trenutku uhvatim trenutak dana u kojem se svi nalazimo. neko jutro, neki bljesak iz kojeg zapravo nastaje čitav taj tekst, rekla je.

Čak na 180 stranica Darija Žilić otkriva nam svoj pjesnički svijet.

I urednica Marijana Rukavina Jerkić naglašava da je ova knjiga svakako vrijedna čitanja.

Darija Žilić kaže nam kako i dalje piše te nam najavljuje i neke nove književne projekte.

- Pa meni je izašla ove godine knjiga "Sarajevski fragmenti" u Sarajevu, u Makedoniji se pojavio prijevod knjige "Pleši, Modesty pleši". Planiram uskoro izlazak knjige "Tropizmi 4" - to je knjiga eseja i kritika i isto tako u idućoj godini bih nastojala i završiti roman i prevoditi jer bavim se dosta i prevođenjem knjiga, posebno pjesničkih. I putovati jer, evo, sve te knjige... Jako je važno da su mi ta brojna putovanja koja mi je književnost donijela, zapravo omogućila da imam neke svjetove, nove kulture, istaknula je.

Svakako i u budućnosti s nestrpljenjem iščekujemo nove književne naslove ove poznate književnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!