17:32 / 22.01.2018.

Autor: Katarina Kolega / V.M.

Sead Đulić u borbi za opstanak Mostarskog kazališta mladih

-

-

Foto: - / -

Redatelj, dramski pedagog i ravnatelj Mostarskog teatra mladih Sead Đulić već se godinama bori protiv pokušaja gašenja tog kazališta, a nedavno je nastupio u Zagrebu s monodramom koja govori o spašavanju tog uspješnog i u svijetu poznatog teatra.
Mostarski redatelj, dramski pedagog i ravnatelj Mostarskog teatra mladih 1974 (MTM) Sead Đulić već se godinama bori protiv pokušaja gašenja tog kazališta, o čemu je govorio u emisiji Kulturni kolokvij Hrvatskoga radija.

MTM je u Zagrebu gostovao davne 1996. godine s vrlo potresnom i upečatljivom ratnom predstavom Pax Bosniensis, a Sead Đulić nedavno je nastupio u Zagrebu s monodramom Presuda: tiha likvidacija za koju je na festivalu kazališnog stvaralaštva Novogradska staza dobio nagradu za najbolju režiju. Sead Đulić u njoj nastupa i publici pripovijeda istinite priče iz svoga života potaknute borbom za opstanak uspješnog i u svijetu poznatog Mostarskog teatra mladih. 

Otkako Mostarski teatar mladih postoji, stvara društveno angažirane kazališne projekte, a glumci u tom kazalištu često su sadašnji ili bivši polaznici Dramskog studija Mostarskog teatra mladih, neki od njih su završili i glumačku akademiju. Osim društveno angažiranih predstava koje govore o ratu, miru, raznim borbama, ali prihvaćanju drugog i drugačijeg, MTM godinama drži radionice koje se bave gradnjom mostova među ljudima.

Gostujući u emisiji Kulturni kolokvij Sead Đulić govorio je o sudbini Mostarskog teatra mladih, mostovima među ljudima, glumcima tog kazališta i radionicama koje se ondje priređuju.

Emisiju Kulturni kolokvij, koju emitiramo četvrtkom na HR1, poslušajte u Slušaonici Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!