12:40 / 10.12.2018.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/V.M./HRT

Šenonino 'Zlatarovo zlato' kao slikovnica

-

-

Foto: - / -

U godini u kojoj obilježavamo 180. obljetnicu rođenja Augusta Šenoe u njegovoj je kući predstavljena slikovnica Zlatarovo zlato s čarobnim ilustracijama nagrađivanog umjetnika Zdenka Bašića i pričom prilagođenom djeci autorice Tanje Konforte.
U godini u kojoj obilježavamo 180. obljetnicu rođenja Augusta Šenoe u njegovoj je kući predstavljena slikovnica Zlatarovo zlato s čarobnim ilustracijama nagrađivanog umjetnika Zdenka Bašića i pričom prilagođenom djeci autorice i urednice Tanje Konforte.

Ta nam slikovnica za velike i male donosi sliku života u Zagrebu u 16. stoljeću: prelijepa Dora Krupićeva, Pavao Gregorijanec i Grga Čokolin samo su neki od likova koje pamtimo iz popularnog romana Augusta Šenoe, a sada ih možemo i vidjeti u slikovnici nastaloj prema Šenoinim motivima.

Ideja je bila da tekst u potpunosti prilagodimo najmlađima. To znači da, iako su motivi uzeti od našeg velikana, tekst je sada posve novi i olakšan. Zadržali smo samo one osnovne detalje radnje, ali i prepoznatljive likove i odlučili smo istaknuti da je to tipična zagrebačka priča,  objašnjava urednica slikovnice Tanja Konforta.

Tekst je prilagođen malenima, a zanimljiv i velikima, baš kao i oslikani motivi: To su svojevrsni kolaži jer kombiniram i lutke i fotografije i crteže i klasične slike. Pristupio sam poslu onako kako bih ja kao klinac volio vidjeti 'Zlatarevo zlato' i to mi je bio osnovni motiv. Kad je sam proces krenuo, onda je to za mene to bilo svojevrsno istraživanje i kroz povijest i kroz povijest umjetnosti,  napominje likovni umjetnik Zdenko Bašić.

Kako je u Zagrebu sve više turista, slikovnica Zlatarovo zlato namijenjena je i njima, kao lijep suvenir s putovanja: Čini nam se da, bez obzira na to otkuda su turisti, ipak je engleski nekako svima dostupan, pa je zato uz ovo hrvatsko izdanje paralelno odmah objavljen i prijevod na engleski jezik,  ističe urednica Tanja Konforta.

Bajkovita i tužna ljubavna priča Dore i Pavla krenula je na put oko svijeta, a uz nju i brojne zanimljivosti o Zagrebu šesnaestog stoljeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!